Hopp til innhold

«Mini» endret navnet på grunn av Jahn Teigen: – Jeg ble veldig fascinert

Mange hadde et sterkt forhold til Jahn Teigen. Tidligere fotballspiller Jahn Ivar «Mini» Jakobsen endret faktisk sitt eget navn for å ære den nå avdøde artisten.

Mini Jakobsen

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen endret navnet sitt til ære for Jahn Teigen. Ingen av dem har opprinnelig h i navnet.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Jahn Teigen sovnet stille inn på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld, opplyser hans manager Trond Lie til NTB.

I løpet av sine 70 år har den karismatiske mannen fra Tønsberg rukket å involvere seg i mang et menneskes liv.

Ett av de livene er den tidligere fotballspilleren Jahn Ivar «Mini» Jakobsen – som faktisk endret sitt eget navn til ære for Teigen.

– Da jeg var 12 år slo han gjennom med «Mil etter Mil» og ble den store folkehelten i Norge. Jeg ble veldig fascinert av ham, sier «Mini».

La til en H i navnet

«Mini» het egentlig Jan Ivar. Men på samme måte som Jahn Teigen egentlig heter Jan Teigen, la også Mini inn en h i sitt navn.

– Å hete Jan uten H gikk jo ikke når Jahn hadde h i sitt navn. Så jeg søkte om å endre navnet mitt, og det fikk jeg. I tillegg fikk jeg grønn øredobb i øret – for det hadde Jahn Teigen.

«Mini» sier han kan stort sett alle sangene hans, og har møtt idolet mange ganger.

– Det er ingen tvil om at dette er noe hele Norge har mistet. Han har gjort seg selv udødelig med sanger som betyr mye for folk. Stort sett alle sangene er på norsk, og har gått rett inn i den norske folkesjela.

Han mener at gjennom de siste 30 år har han vært en av landets største artister.

Jahn Teigen hadde egen fanklubb – som ble etablert av Jakobsens bror, og han hadde sterke bånd til Bodø. Selv hevdet han at karrieren startet der, skriver Avisa Nordland.

Video Jahn Teigen 60 år

Jahn Teigen er Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble Teigen innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim. En musikal basert på Jahn Teigens sanger, «Optimist», har gått med fulle hus på Chateau Neuf i Oslo de siste månedene.

Foto: Nyhetsspiller

– Familien er i sorg

Jahn Teigen etterlater seg 52 år som plateartist, mer enn 60 album, hvorav 38 er fra hans solokarriere. Resten er med Popol Vuh/Ace, Herodes Falsk, Anita Skorgan og Prima Vera.

Han fikk sitt store gjennombrudd som soloartist i Melodi Grand Prix i 1978. Da vant han den norske finalen med «Mil etter mil».

Manager Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan. Han har de siste årene levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad.

Ta quizen: Hvor mye kan du om Jahn Teigen?

Jahn Teigen og Anita Skorgan

Jahn Teigen og Anita Skorgan var på 1980-tallet to av Norges mest kjente artister og et av landets mest kjente ektepar.