Hopp til innhold

– Istappene så ut som svevende hattifnatter

Bente Hjellsand gjorde store øyne da hun fikk øye på istappene som vokser rett opp av bakken.

– De var høye og kjempefine der de sto, de minte meg om de svevende hattifnattene fra bøkene om Mummitrollet, sier Hjellsand til NRK.no.

Turgåeren fra Narvik var på tur opp den populære Fjellveien som går opp til toppen av Narvikfjellet, da hun kom over istappene.

– De sto delvis skjult inne i en liten grotteaktig tunnel. Jeg har aldri sett noe liknende. Veldig fascinerende, forteller hun.

Hun har ingen anelse på hvordan merkelige «oppoveristappen» oppstår.

Naturens ispinner

Men det vet TV-meteorolog Inger Lise Aasen Askautrud. Inntil for to år siden hadde hun aldri hørt om «værfenomenet». Men da sprengkulda slo til over hele landet i fjor vinter dukket det opp flere bilder av oppoveristapper på yr.no.

– Dette likner på de mystiske istappene vi fikk forespørsler om sist vinter. Det er trolig overtrykk under isen som lager fenomenet, forklarer statsmeterolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt.

Når vann fryser fra overflaten og nedover øker nemlig trykket under isen siden is tar større plass en vann.

– Normalt utjevnes trykket på forskjellige måter. For eksempel ved at vannet presser opp isen slik at overflaten kommer litt høyere opp enn i begynnelsen. Men i noen tilfeller, slik som her kan trykket bygge seg opp mer enn ellers, sier Askautrud.

Sprekker i isen

Inger-Lise Aasen Askautrud

Statsmeterolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt forklarer oppovertappene med at kulde og vann kjemper om plassen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Dette skjer særlig på små vann og vannpytter, hvor isen sitter godt forankret i sidene, og det er fast berggrunn under vannpytten.

– Det som trolig har skjedd i dette tilfellet er at små sprekker i isen, kombinert med kaldt vær har gjort at vannet som ble presset opp av sprekkene frøs så fort det kom opp. Mer vann presses opp under i fra, og man får slike istapper som «vokser fra bunnen», forklarer statsmeteorologen.

– Som lava

Istapp

Denne istappen ble observert på Tveitakvitingen på Kvamskogen utenfor Bergen i 2010.

Foto: Sven-Ole Berland

Det finnes også en grei forklaring på nettsiden SnowCrystals.com.

Her sammeliknes formingen av oppovertappene med lava som strømmer opp av bakken og danner en vulkan. Forskjellen er at vannet ikke renner ned på sidene, men at det fryser til en istapp som bare blir lenger og lenger, - helt til det er tomt for vann i dammen.

– Dette fenomenet kan i større skala ha voldsomme krefter, fortalte John Smits ti yr.no.

En av hans kolleger har vært vitne til at et helt fjellvann ble tømt og rant ned i dalen nedenfor. På grunn av det voldsomme trykket under isen, ble deler av fjellet rett og slett sprengt bort.

– Naturen kan finne på mye rart, sier John Smits til slutt.

Har du også et istapp-bilde, eller kanskje en istapp-historie?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.