Hopp til innhold

Vekterstreiken uten løsning

LO og NHO stiller med toppet lag i meklingen i vekterstreiken, uten at det har gitt tellende resultat foreløpig.

Streikevakter

Partene i vekterstreiken fortsetter meklingen utover kvelden.

Foto: Brit Jorunn Svanes/NRK

LO og NHO stiller med toppet lag i meklingen i vekterstreiken, uten at det har gitt tellende resultat foreløpig. Meklingsmøtet pågår fortsatt.

– Vi jobber iherdig videre. Det er krevende temaer som diskuteres, men så lenge ingen går hjem, fortsetter vi samtalene, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby til pressen i 16.30-tiden lørdag.

LO og NHO stilte med toppet lag da partene i vekterstreiken møttes til frivillig mekling under ledelse av riksmeklingsmann Kari Gjesteby kl ti lørdag. Forhandlingsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund hadde selskap av LOs nestleder Tor-Arne Solbakken, mens NHO-direktør Svein Oppegaard mønstret på for motparten.

– Vi har et press på oss for å bli enige, erkjente forhandlingsleder Petter Furulund i NHO Service før meklingsmøtet startet.

Hvis partene ikke kommer til enighet i løpet av helgen vil Arbeidsmandsforbundet ta ut ytterligere 800 medlemmer i streik. Fra før har nærmere 2.500 vektere i sju vaktselskaper lagt ned arbeidet.

Betinget optimist

– Vi håper å komme fram til en løsning, men det er vanskelig å si om vi vil klare det, sa vekternes streikegeneral Erna Hagensen før meklingsmøtet tok til.

Partene i den fastlåste konflikten møttes til uformelle samtaler hos Riksmeklingsmannen på torsdag, uten at det kom noe mer håndfast ut av det enn en enighet om å fortsette møtevirksomheten gjennom frivillig mekling på lørdag.

Konflikten

Uenigheten mellom vekterne og NHO Service dreier seg først og fremst om penger. Arbeidsgiverorganisasjonen mener at vekterne er tilbudt mer enn hva de ansatte i industrien fikk, noe Arbeidsmandsforbundet bestrider. Tilbudet ligger langt under rammen for frontfagoppgjøret, anføres det.

Etter opptrappingen er nå det aller meste av rutetrafikken innstilt ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken.

Pengemangel

Streiken har for lengst blitt merkbar for tredjepart, ikke minst gjennom tomme minibanker, færre pengetransporter, forringet vakthold ved butikker og andre virksomheter samt lange køer ved sikkerhetskontrollene på en rekke norske flyplasser. Og det kan ta så mye som en uke før minibanker og butikkasser igjen er fylt opp med kontanter.

– Selv om vi kunne kjørt mer enn normalt, kommer vi ikke til å gjøre det. Vi må forholde oss til blant annet forsikringene våre, som har begrensninger på hvor store verdier vi kan transportere om gangen, sa konserndirektør Peter Wesenberg i verditransportselskapet NOKAS Verdi til NTB fredag.

Normalt vil arbeidet gjenopptas klokken 6 morgenen etter at en streik er avblåst. Dermed er det mest sannsynlig at pengeutkjøringene til streiketomme banker, butikker, minibanker og andre institusjoner som trenger kontanter, tidligst kan starte søndag morgen.

(©NTB)