Ida (85) opererte hofta i november – i dag gikk hun over to mil på ski

Ikke engang en nyoperert hofte stanser ikke denne dama. Lørdag deltok Ida på Kobberløpet for 43. gang.

Ida Salbakk Kobberløpet

Ida Salbakk (85) står klar rett før starten av årets Kobberløp.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Se bildeserie fra Kobberløpet nederst i saken.

I år arrangeres skiløpet Kobberløpet nummer 50 i rekken i Sulitjelma, og mange deltakere vender tilbake år etter år. For 85 år gamle Ida Salbakk er dette 43. gangen hun skal gå løpet, og hun gledet seg veldig.

I november 2017 måtte hun operere hofta. Fem måneder senere stiller hun på startstreken for å gå 23 kilometer på ski under årets Kobberløp i Sulitjelma.

– Men det går nok veldig bra. Jeg må bare passe på å ikke falle på turen, det er ikke så bra for hofta om jeg gjør det, sier Salbakk lattermildt.

Angret på pauseårene

I 2010 tok hun en liten pause fra å delta i løpet, selv forklarer hun at det sto på motivasjonen og at hun var litt lei.

– Men jeg angret jo veldig på at jeg ikke deltok. Da jeg hørte om honnørløpet synes jeg det var en god mulighet til å være med flere ganger, forteller Salbakk.

Honnøretappen før start Kobberløpet

Her står alle som deltok i honnøretappen av Kobberløpet, med en distanse på 23 kilometer.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Grunnen til at hun ville delta nok en gang, var fordi hun fikk vite at honnøren kunne starte litt før de andre. Hun syntes det var flott å kunne bruke så lang tid hun selv ønsket.

– Det er ikke bare ski jeg liker, jeg har også løpt masse maraton og syklet en del, forteller Salbakk.

Denne spreke dama har blant annet deltatt i Vasaloppet, Birkebeineren og Marcialonga. Salbakk kan fortelle om en allsidig sportskarriere over mange år.

– Jeg er veldig glad i å bruke kroppen min, og tror det har hjulpet meg med å holde den frisk og rask såpass lenge, avslutter hun.

Gikk ikke helt som planlagt

Etter løpet kan Salbakk fortelle at hun fikk et lite fall i løypa og måtte ha litt hjelp til å komme seg på beina.

– Det gikk bare godt, jeg fikk heldigvis fortsette etter fallet og det var helt fantastisk løype og ikke minst vær å gå i, sier hun med et stort smil like etter å ha gått i mål i Sulitjelma.

Skituren lørdag var ikke nok for Salbakk, hun skal nemlig legge ut på tur også på søndag. For hun føler seg ikke så veldig sliten etter dagens 23 kilometer lange skiløp.

– Det holder jo ikke med skitur bare i dag, vi er jo ikke slitne en gang. Vi er jo pensjonister så da må man finne på noe å gjøre hele tiden, forteller Salbakk.

Stakk av med seieren

Tormod Kristiansen (79) har gått Kobberløpet som er i Sulitjelma, 49 ganger de siste 50 årene. For det er nemlig kun ett år han ikke har deltatt.

Tormod Kristiansen før Kobberløpet

Tormod Kristiansen like før start i Sulitjelma.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

– Det var fordi jeg akkurat hadde startet i ny stilling i Oslo. Det var så mye som måtte på plass, så dessverre gikk det ikke det året, forklarer Kristiansen.

Til NRK før løpet fortalte Kristiansen at han ikke hadde noe mål om å komme først eller bli best, men det gjorde han altså.

Kobberløpet 2018
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK