Hopp til innhold

Hver fjerde sau kom aldri hjem

Av de 4000 sauene som ble sendt på beite i Saltdal er 1000 gått tapt, mener sauebøndene. En ny rovdyrdebatt er i emning.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

– Hittil har vi en tapsprosent på godt over 30 på lam og 24 på voksensau. Det kaller jeg for katastrofe, sier sauebonde Per Arne Knædal i Saltdal.

– Hittil har vi en tapsprosent på godt over 30 på lam og 24 på voksensau. Det kaller jeg for katastrofe, sier sauebonde Per Arne Knædal i Saltdal.

Men også de andre sauebøndene i kommunen melder om et betydelige antall dyr som ikke er kommet ned fra sommerbeite.

Minst 1000 sauer tapt

Per Knædal

Per Arne Knædal er fortvilet over økningen av rovdyr som dreper sauene for fote.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Sauer

Per Arne Knædal har et nært forhold til sine sauer.

Foto: Harald Krogtoft / NRK
Det betyr at når de endelige tallene foreligger senere i måneden vil trolig minst 1000 av de 4000 sauene som ble sendt ut på beite i Saltdal i vår, ikke være kommet tilbake.

Tapstallet vil dermed være omlag dobbelt så stort som sauebøndene i Saltdal opplevde i fjor. Per Arne Knædal mener årsaken er klinkende klar.

– Alt for mange rovdyr

– Vi har alt for mye rovdyr. Aldri har vi hatt så mange dokumenterte rovdyr som i år. Av både jerv og gaupe. Så har vi fått bjørn inn i tillegg, som tar veldig mange voksne dyr, sier Knædal.

Det er miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland som avgjør hvor mange rovdyr som skal få oppholde seg i Saltdal. Leder i avdelingen Roar Høgsæt sier det er mye å ha hensyn til.

Bernkommisjonen

– Vi er satt til å følge en politikk som regjeringen og Stortinget har anvist oss. Og vi har et rovdyrforlik som sier at vi skal ta ut rovdyr som kan gi skade i prioriterte beteområder. Men samtidig sier forliket at det skal skje innenfor de rammene som Bernkommisjonen setter.

Gjennom Bernkonvensjonen har Norge forpliktet seg til «å verne truede arter av planter og dyr og deres leveområder».

Sauer

I fjøset er sauene trygg. Men ikke når de sendes ut på beite.

Foto: Per Arne Knædal / NRK

Rovdyrene lever trygt

Og siden denne delen av Norge er definert som et naturlig område for mange rovdyr, er det ikke bare å begynne å plaffe ned så fort noen av dem tar en sau.

Derfor lever de naturlige rovdyrene i Saltdal ganske trygt. Som eksempelvis bjørn, som det har vært flere dokumentasjoner på i år. Og det gjør at sauebonde Per Arne Knædal frykter at neste års tap av sauer på beite blir enda verre.

– Det som kommer til å skje nå er at rovdyrene overvintrer hos oss. Og da får vi en forferdelig smell til våren. Da trenger de både fett og kjøtt for å komme seg på fote igjen etter å ha ligget i dvale.

For to år siden sa sauebøndene at 750 sauer forsvant i Saltdal. Nå mener sauebonde Per Arne Knædal at tapstallet vil øke til 1000.

Skadeskutt bjørn i Saltdal