NRK Meny
Normal

Hurtigruten får mer kunstnerkjeft

Dagfinn Bakke sto for hovedutsmykkingen av MS «Nordnorge», men visste ikke at hurtigruteskipet skulle pusses opp. – Det vil være skikkelig guffent om de skal fjerne all kunsten jeg har om bord.

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke anslår selv at det finnes over 300 arbeider av han i skipet. Kunstneren er kjent for sine landskapsakvareller fra Lofoten, men også som avistegner og humoristisk illustratør.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Hurtigruteskipene «Kong Harald» og «Polarlys» er allerede renovert innvendig, men ytterligere to av rederiets skip skal den nærmeste tiden moderniseres.

Oppussingen av hurtigrutens flåte har ikke gått upåaktet hen, verken blant venner av Hurtigruten eller kunstner Karl Erik Harr.

Men Harr er ikke den eneste kunstneren som er skuffet. Dagfinn Bakke sto for utsmykkingen av «Nordnorge», som er et av skipene som står i oppussingskø.

– Jeg ble veldig overrasket og sjokkert over dette. Jeg hadde ikke hørt noe som helst om at det skulle skje. Jeg hadde ikke fått noe varsel. Det kunne jeg ha tenkt meg på forhånd, sier Bakke til NRK.

Skal møtes

Han fikk tilbud om oppdraget for 20 år siden, mens «Nordnorge» var under bygging. Han takket ja og 82-åringens kunst er å finne både i salong og kafé, i tillegg til at man finner litografier av Bakke i alle lugarene. Ifølge kunstneren selv finnes det over 300 arbeider av han i skipet.

Han reagerte derfor med undring da han fikk vite at skipet skulle moderniseres. Ifølge Bakke skjedde det ved en tilfeldighet, da han nylig var ute og reiste med nettopp «Nordnorge».

Han har i ettertid vært i kontakt med Hurtigruten ASA og partene skal møtes for å snakke sammen.

MS Nordnorge

Hurtigruteskipet «Nordnorge» skal etter planen pusses i begynnelsen av 2017.

Foto: Atle Markeng / NRK

Stolt av kunsten

Stein Lillebo

Kommunikasjonssjef Stein Lillebo har god tro på de skal komme fram til en løsning.

Foto: Art Rent AS

Åndsverksloven gir kunstnere krav på varsling hvis integrerte kunstverk skal flyttes eller endres og det er det Bakke mener ikke har skjedd.

Hos Hurtigruten mener de derimot at de fortsatt har god tid og føler seg sikre på at de skal komme fram til en løsning med Bakke.

– Det er enda åtte måneder til «Nordnorge»​ skal i verft. Vi har lært en del fra prosessen rundt Harr og ønsker å få poengtert at vi er stolt av all kunst om bord og i samlingen vår. Den skal vi naturligvis ivareta, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo.

Håper på fortsatt plass

Han understreker at rederiet vil fortsette å utsmykke skipene med norsk kystkulturhistorie, men at det samtidig er viktig for dem å slippe nye kunstnere til.

Bakke håper i det lengste at kunsten hans blir å finne i «Nordnorge» også i fremtiden.

– Jeg synes det vil være skikkelig guffent om de skal fjerne all kunsten jeg har om bord.

Salongen i MS Kong Harald