Hopp til innhold

Hurtigruten tror på nytt rekordår

2016 blir trolig et enda bedre år for Hurtigruten enn 2015, sier konserndirektør Daniel Skjeldam, som i går presenterte det beste driftsresultatet for Hurtigruten noensinne.

Hurtigruta Polarlys

MS Polarlys.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

For første gang kunne Hurtigruten presentere positive tall for alle kvartal av et driftsår. Driftsresultatet før avskrivninger og skatt økte fra 652 millioner kroner i 2014 til 923 millioner i 2015. Hurtigruten er nå størst i verden på cruise i Antarktis og Arktis, og Skjeldam konstaterer at interessen for å reise med selskapet aldri har vært større.

Han tror faktisk 2016 vil toppe fjoråret.

– Det er vanskelig å spå fremtida, men så langt tyder det på at 2016 vil bli et enda bedre år for oss, sier Skjeldam til NRK.

Han sier bookingen så langt for dette året tyder på at toppen ikke er nådd.

Forsalget vårt hittil i 2016 ligger over samme periode i fjor. Vi registrerer en enda større interesse for Hurtigruten som produkt så langt i år, og tror det ligger store muligheter for å øke trafikken ytterligere.

Daniel Skjeldam

Konsernsjef Daniel Skjeldam har tro på fremtiden. – Vi har såpass bra momentum nå, at vi setter på et 12. skip langs Norskekysten allerede til sommeren, som skal gå i tillegg til de øvrige skipene, forteller han.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– En svak krone hjelper kanskje også på?

– Svak krone taler også til selskapets fordel. Vi er klar over at kronekursen kan styrke seg over tid, så vi er opptatt av å bygge forretninga uavhengig av hvilken kronekurs vi har. Men det er klart at vi tar med oss ethvert år med lav kronekurs.

Store muligheter

Konsernsjefen forteller at selskapet har vært igjennom en tøff og hard omstilling de siste tre årene, hvor de har kuttet i kostnadene og effektivisert driften samtidig som de har satset på nye konsepter. Nye kontorer i utlandet har også bidratt til å selge produktene internasjonalt

Han mener det nå er viktigere enn noensinne å finne nye næringer som vi kan leve av i årene som kommer.

– Erna Solberg har vært tydelig på at Norge er inne i en omstilling. Vi mener at reiseliv er en naturlig næring å satse hardt på, her ligger det enorme muligheter. Det er en kraftig vekst i aktivitetsbasert turisme internasjonalt som Norge kan dra nytte av.

Tror på en dobling i antall ansatte

Skjeldam tror faktisk det er mulig å doble antall sysselsatte i reiselivsbransjen i løpet av få år. Ifølge NHO er det i dag 140 000 ansatte i norsk reiselivsnæring. For å få til dette, trengs det et godt samarbeid mellom det offentlige og private, sier Skjeldam.

Reiselivsnæringa ser jeg på som en vesentlig mulighet til å skape sysselsetting i tiden fremover.

Konserndirektør Daniel Skjeldam

– Også lokale utfluktsleverandører går gode tider i møte?

– I 2015 hadde vi en rekordomsetning til lokale utfluktsleverandører på 223 millioner. Vi forventer at det tallet blir større i 2016. Vi ser at vi er en viktig bidragsyter, og det har vi tenkt å fortsette med, avslutter Skjeldam.