NRK Meny
Normal

Hurtigruten er utålmodig

Selskapet krever svar før ferien om innholdet i det nye anbudet for ruten mellom Kirkenes og Bergen.

MS Lyngen møter MS Finnmarken

VIL HA SVAR: Olav Fjell i Hurtigruten har mistet tålmodigheten.

Foto: Atle Markeng

Hurtigrute anløp

ANLØP: I dag er hurtigruta innom 34 havner.

Foto: Atle Markeng / NRK

- Svaret må komme før ferien, slik samferdselsministeren har lovet, sier administrerende direktør i Hurtigruten ASA, Olav Fjell.

- Utsettelsen skaper stor usikkerhet både for selskapet og alle anløpsstedene, sier Fjell.

Snuoperasjon

Da Hurtigruten startet sin omfattende snuoperasjon i fjor høst, lovte samferdselsministeren at kriteriene i et nytt anbud skulle offentliggjøres før Stortinget tok ferie i år.

- En utsettelse er ikke bare et problem for oss, men for de som er avhengige av oss. Det gjelder havner og turistbedrifter som lurer på om hurtigruta kommer til å komme dit i framtida, sier Fjell til NRK.

- Jeg håper inderlig at departementet gjør det de kan for å holde den tidsfristen vi ble enige om i fjor i høst.

Liv Signe Navarsete og administrerende direktør Olav Fjell i Hurtigruten

ENIGE: I høst ble samferdselsminister Liv Signe Navarsete og administrerende direktør Olav Fjell i Hurtigruten enige om at anbudskriteriene skulle komme før ferien.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Men nylig sa statssekretær Janne Skjelmo Nordås (Sp) i kommunal- og regionaldepartementet at innholdet i anbudet først vil bli kjent etter valget. Skjelmo Nordås forstår frustrasjonen til Fjell, men sier forholdet til Eftas kontrollorgan ESA er med å bestemmer tempoet i anbudsarbeidet.

- Det som er viktig er at kriteriene som legges fram er av en sånn kvalitet at vi slipper ekstrarunder i forhold til ESA. Jeg er utålmodig, men departementet er nødt til å få lov til å gjøre de vurderingene som er nødvendige, sier Janne Skjelmo Nordås (Sp).