Hund gikk amok i sauefjøs – to døde og 14 ble skadet

To sauer døde og 14 andre måtte avlives etter at hund gikk amok i sauefjøs. Først henla politiet saken, men nå har de ombestemt seg.

Berit Hundåla

VIKTIG SAK: Berit Hundåla i Vefsn sau og geit mener det er viktig at en slike dyretragefier blir belyst.

Foto: Eva Berget / NRK

– Henleggelsen hører ingen sted hjemme, og sender et kraftig signal om at beitedyr og beitedyrnæringa er lite verdt, sier nestleder Berit Hundåla i Vefsn sau og geit til Helgeland Arbeiderblad.

Dyretragedien skjedde ved et gårdsbruk i Mosjøen 2. mars i år. Saueeieren hadde satt opp døren til fjøset for å få inn frisk luft da en polarhund snek seg inn i bygningen og drepte to av sauene og skadet 14 andre.

De overlevende sauene måtte i etterkant avlives på grunn av skadene de hadde pådratt seg. Også hundene ble avlivet etter ønske fra hundeeieren.

– Hundeeieren kom gående med en av hundene og lette etter den andre. Den fant de i fjøset. Det kom et rabalder derfra og hunden hadde bitt alle sauene og tatt livet av to, sier Hundåla til NRK.

Henla saken

Sauetragedien ble anmeldt til politiet, som valgte å henlegge saken etter at de ikke klarte å bevise at hundeeieren hadde opptrådt uaktsomt. Nå er henleggelsen anket med støtte fra Vefsn sau og geit.

– Det er for lettvint å bare henlegge saken. Alle skal være sitt ansvar bevisst enten det er hund eller sau du holder på med. Vi forventer at båndtvang overholdes og at hundegårder er sikret.

Hundåla mener det er ekstra trist for gårdbrukeren å miste alle dyrene like før de skal lamme.

– Det er viktig at en slik sak blir belyst. Vi skal være glade for at noen vil drive bynær landbruksdrift, sier hun til NRK.no.

Skal gjøre nye avhør

Etter at Helgeland Arbeiderblad i dag omtalte saken har nye vitner meldt seg for politiet. Politiadvokat Kaja Jørgensen ved Helgeland politidistrikt sier de nå vil gjøre en ny vurdering.

– Hva som har skjedd er det ikke tvil om, men for å ta ut sak kreves det en viss skyld og uaktsomhet hos hundeeier. Det føler jeg ikke er bevist.

Politiet tar nå opp igjen etterforskningen og vil foreta flere avhør i saken.

– Hva det ender med, er ikke mulig å si nå.

– Skjer sjeldent

Jostein Grøneng, Mattilsynet Nord-Helgeland

– Slike ting skjer heldigvis uhyggelig sjeldent, sier førsteinspektør Jostein Grøneng i Mattilsynet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mattilsynet ble utkalt til gården etter hendelsen og har i sin rapport konkludert med at saueeieren ikke kan lastes for det som skjedde.

– Vi var der for å vurdere saueholdet. Sauene gikk innendørs, og selv om døren var åpen er det grenser for hvor mye en saueier kan gjøre for å beskytte dyrene sine. De kan ikke ta høyde for at noe slikt skjer, sier førsteinspektør Jostein Grøneng.

Han kjenner til få saker hvor hunder har gått til angrep på husdyr som befinner seg innendørs.

– Slike ting skjer heldigvis sjeldent, men at hunder angriper saueflokker på beite skjer dessverre oftere enn vi ønsker.

Han mener hundeeiere som bor nært gårder med husdyr bør være ekstra forsiktige.

– Når man bor nær en gård har man et større aktsomhetsansvar.

NRK har vært i kontakt med saueeieren som ikke ønsker å uttale seg i saken.