NRK Meny
Normal

Her får hunden en kraftig karamell

Aversjonstrening med strømhalsbånd skal forhindre saueangrep.

Hver sommer kan vi høre skrekkhistorier om hunder som har angrepet og drept eller skadet sau på beite. Ofoten Fuglehund-klubb mener dette kan krueres ved å gi hunden elektrisk støt i det den går til angrep.

Hundene piper i smerte når Ragnar Bøifot trykker på knappen.

Med et strømhalsbånd festet til hundens hals, lærer Ofoten Fuglehundklubb menneskets beste venn hvordan den skal oppføre seg i nærkontakt med sau.

– Når halsbåndet har hudkontakt vil det kunne avgi en sikkelig karamell. Denne treningen skal sørge for at hunden holder avstand til sauen når nærkontakt oppstår, forteller Ragnar Bøifot som er kursleder for saueaversjonstrening hos Ofoten Fuglehundklubb. Kurslederen har ennå ikke turt å prøve strømhalsbåndet på seg selv.

(saken fortsetter under bildet)

hundehalsbånd

Halsbåndet gir hunden et kraftig støt, men Ragnar Bøifot har ikke prøvd båndet på seg selv.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Poenget er at hunden skal forbinde smerten med sauen, og dermed holde seg unna.

Billig forsikring

Ifølge Bøifot ser sauebønder i Ofoten årlig sauer som både har blitt angrepet og jaget rundt til utmattelse av overivrige hunder.

Ragnar Bøifot

Ragnar Bøifot.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– At hundene løper etter og angriper saueflokker på beite er en tragedie både for sauene og hundeeierene. Aversjonstrening er en veldig billig forsikring for å hindre at slike stiuasjoner oppstår. Denne treningen burde alle hunder som går i beiteområder gjennomgå, understreker han.

– Morshjertet vil blø

Birgitte Rørvik Brun er sauebonde på Evenes i Nordland og har stilt sine sauer til disposisjon, slik at hundene får nærkontakt med sau under opplæringen.

– Jeg som er sauebonde må spille på lag med hundeeierene, slik at de kan få en mulighet til å sjekke om deres hund er sauesikker eller ikke, sier hun.

Åse Mette Bergvik har tatt med seg den engelske setteren Felix til sauebonden på Evenes for å få den nødvendige opplæringen.

– Morshjertet mitt kommer til å blø litt, men jeg tror det er nødvendig med tanke på hvor mye skade hundene kan forvolde sauene, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

hundeeier og felix

Åse Mette Bergvik og den engelske setteren Felix.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ulovlig i Sverige

Siv Bremnes er styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bodø. Hun mener at slike halsbånd burde være siste utvei.

– Jeg stiller meg tvilende til at Ragnar Bøifot oppfordrer alle hundeeiere til å ta et slikt kurs. Et aversjonstreningkurs burde være siste utvei. En hund med hjerteproblemer kan dø av denne dressurmetoden, påpeker hun.

I Sverige er slike halsbånd forbudt.

– Dyrevernloven forbyr bruk av slike bånd for allmenheten, men det er gjort untak for nødvendig avresjonsdressur av personer som har spesielle kompetansekrav, som instruktørene i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Vi jobber mot et totalforbud av slike metoder. Jeg tror at hundene bare blir mer nervøs av denne typen trening og det kan føre til ytteligere angrep, avslutter hun.

.