NRK Meny
Normal

Hun videreførte en sterk redaktørtradisjon

Det er flere kvinner i norske redaktørstoler nå enn før, men fremdeles er det flest menn som sitter med makten. Et unntak er Vesteraalens Avis, hvor Margot Notø Vik har vært en av flere kvinnelige redaktører.

Margot Notø Vik

JOBBET SOM REDAKTØR: Margot Notø Vik startet i avisa i 1951, og var redaktør fra 1975 til 1991. Som kvinne videreførte hun en sterk redaktørtradisjon i avisa. – På min tid var det langt mellom skjørtekantene, sier Margot Notø Vik, mens hun stolt viser fram reiseskrivebordet til landets første kvinnelige redaktør.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Her ser du skrivebordet hennes, mens du ser spor etter blekkhuset der, sier Margot Notø Vik, og peker.

Hun viser frem en del utstyr som en av hennes forgjengere i Vesteraalens Avis hadde. Avisen, som utgis på Stokmarknes, er den eldste i Nordland. Helt siden 1892 har avisa vært i drift.

Margot startet selv i avisa i 1951, og var redaktør fra 1975 til 1991. Som kvinne videreførte hun en sterk tradisjon med kvinnelige redaktører i avisa.

– Jeg minnes tilbake på tiden i Vesteraalens Avis som en veldig fin tid, sier hun.

– En eventyrlig ansettelsesprosedyre

Nanna With

SLO SEG OPP SOM REDAKTØR: Nanna With startet sin karriere som redaktør. Det ble starten på en sterk kvinnetradisjon i Vesteraalens Avis.

Foto: Privat

Vesteraalens Avis var uten redaktør fram til 1905, da Nanna With inntok redaktørstolen.

Nanna With ble født på Andenes i 1874 og var datter av grunnleggeren av Hurtigruten, Richard With.

Skal vi tro historien var det han som sørget for at hans 31 år gamle datter i 1905 kunne tiltre som redaktør i Vesteraalens Avis, og dermed bli landets aller første kvinnelige redaktør.

– Det var en ansettelsesprosedyre som var helt eventyrlig, sier Margot Notø Vik.

I 1905 var det trøbbel i avisa, ettersom den daværende redaktøren var en mann som verken ønsket seg en unionsoppløsning fra Sverige eller et monarki. Derfor fikk han beskjed om å pakke snippeska og komme seg hjem til Finnmark, forteller hun.

– Men situasjonen ble etter hvert ganske fortvilt, for avisa hadde jo behov for en redaktør. Richard With, som var en ledende mann på Stokmarknes på den tida, ble orientert om problemet. With sa at det «Det er greit, jeg sender dattera mi nedover».

Dermed ble Norgeshistorie skrevet.

Hadde bare mannlige kolleger

Margot Notø Vik og Silje Nilsen på Stokmarknes

STERK KVINNETRADISJON: Her ser vi tre av redaktør-kvinnene i Vesteraalens Avis. Fra venstre Margot Notø Vik, Nanna With og Silje Nilsen.

Foto: Monice White Martinsen / NRK

I dag er det menn som sitter på de aller fleste redaktørstolene i landets aviser. Det er totalt 363 menn og kun 98 kvinner som er avisredaktører, viser tall fra Norsk Redaktørforening.

– På min tid var det langt mellom skjørtekantene, for å si det slik. Jeg hadde bare mannfolk rundt meg på arbeidsplassen, sier Margot Notø Vik.

– Vi kunne være uenig i enkelte saker, men jeg ser med veldig stor glede tilbake på de årene. Det var mange saker man fikk være med på å påvirke, fortsetter hun.

I dag er det Silje Nilsen som har redaktøransvaret. Hun overtok etter en annen kvinne ved navn Gro Smith. Totalt er de syv ansatte og fire journalister. Det betyr at redaktøren ofte må trå til selv.

– Hvis man bare blir sittende på kontoret, mister man litt av tilhørigheten til egen kommune, sier Nilsen.

Utfordrende tider

Som de fleste av landets andre aviser, går også Vesteraalens Avis utfordrende tider i møte. Amedia, som er landets største utgiver av lokale medier, fortalte i september at de blir nødt til å innføre betalingsmodeller på alle sine aviser på nett.

– Det er klart at i dag er det noe med at man kjenner kniven i ryggen mye mer enn før, sier Margot Notø Vik.

Redaktør Silje Nilsen medgir at de er nødt til å tenke nytt for å få hjulene til å gå rundt i tiden som kommer.

– Vi er nødt til å forholde oss til den nye tiden vi også, med å være mer til stede i nuet og på nettet, avslutter hun.

Vesteraalens Avis

FYLKETS FØRSTE: Vesteraalens Avis skriver seg tilbake til 1892, og er den eldste avisen i Nordland. Avisen fikk også landets første kvinnelige redaktør i 1905.

Foto: Monica White Martinsen / NRK