Høyre krever svar fra Arbeiderpartiet om omstridte oljeområder

Nordland Høyre er bekymra for at Arbeiderpartiet kan ende med å si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå ber de om et klart svar fra partiet om hvor de står.

Jonny Finstad

Leder for Nordland Høyre, Jonny Finstad, mener Arbeiderpartiet er for uklar på om de vil åpne de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Det er så mange ulike signal som kommer fra ulike leire, fra fagbevgelse og partiet. Jeg er redd for at det sterke vernet og klimakreftene får et flertall, sier leder i Nordland Høyre, Jonny Finstad.

LOs største forbund, Fagforbundet, gikk denne uka ut med at de ønsker å verne de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. Tidligere denne måneden har ungdomsorgasinasjon, AuF, gjort det klart at de vil at moderpartiet skal gå inn for et vern. Arbeiderpartiet i Troms har også sagt at de ikke ville være med på en felles nordnorsk uttalelse om å konsekvensutrede områdene for oljeutvinning.

– Arbeiderpartiet er utydelig

Det har fått Finstad fra Høyre til å lure på hvilket standpunkt Arbeiderpartiet kommer til å ta i saken. Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet i 2013 å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men skulle utsette til landsmøtet i 2015 å ta stilling til om områdene skal åpnes for oljevirksomhet. Saken ble likevel ikke behandlet på landsmøtet i 2015.

– Det er så utydelig nå hva Arbeiderpartiet egentlig står for, så det må komme ei avklaring overfor velgere og befolkning i Nordland om de har en intensjon om å snu i denne saken, sier Finstad.

Mener Høyre må roe seg
Bjørnar Skjæran

Medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, ber Jonny Finstad om å ta det med ro.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg tror Jonny Finstad bare skal ta det helt med ro, parerer medlem i sentralstyret og leder for Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Han forteller at de nå jobber med sitt nye program som blir presentert på landsmøtet i april. Hva det går ut på vil han ikke avsløre, og inntil det er klartligger politikken om konsekvensutredning fast.

– Arbeiderpartiet er et åpent og demokratisk parti, og det er ikke noe nytt at vi har diskusjoner knyttet til dette spørsmålet og andre spørsmål. Jeg er sikker på at landsmøtet til våren kommer til konkludere godt i dette spørsmålet, sier han.

Han minner også om at Høyre og Frp fredet Lofoten, Vesterålen og Senja allerede før de hadde statsrådkabalen klar etter at de vant valget i 2013.

Høyre er bare opptatt av å debattere debatten, ikke de politiske sakene. Jeg diskuterer gjerne med Høyre, men da må det være de politiske sakene vi diskuterer, ikke en tullete debatt om debatten.

Han mistenker også Høyre for å med sitt utspill forsøker å flytte fokus fra egen politikk.

– Som kutt i regionale utviklingsmidler, flytting av penger fra fylkene i nord til sør, avlysing av RDA-midlene, stopp i bygging av nye fiskerihavner, og privatisering av de store ressursene der de selger Norge bit for bit, sier Skjæran.