Hopp til innhold

Se historiske bilder fra bombingen av Bodø og hvordan byen ser ut i dag

27. mai er det 75 år siden Luftwaffe bombet Bodø sønder og sammen. Her kan du se hvordan byen så ut etter bomberegnet, og hvordan den ser ut i dag.

27. mai er det 70 år siden Luftwaffe bombet Bodø sønder og sammen. Her kan du se hvordan byen så ut etter bomberegnet, og hvordan den ser ut i dag.

Av Bodøs 760 hus gikk 420 tapt i det tyske terrorangrepet. I videoen kan du se hvordan et utbombet Bodø har blitt gjenreist.

Mandag den 27. mai 1940 er en strålende vårdag i Bodø. Det er varmt og klart, sjøen ligger blikkstille. Det er krig i landet og de første tyske bombene har allerede falt over den fredelige kystbyen.

Ved 18-tiden kommer femten lette tyske bombefly inn over Saltenfjorden. Etter en sving over Bodinmarka, kommer flyene rett mot byen.

Hovedangrepet varer i rundt to og en halv time. En ny bølge tyske fly slipper sine bomber over forsvarsløse mennesker. Da det siste flyet blir borte i horisonten, begynner folk å komme ut fra kjellere og tilfluktsrom. Det er et sørgelig syn som møter dem. Praktisk talt hele sentrum står i brann og er ikke annet enn en ruinhaug.

I bildene under kan du skyve på linja for å se hvordan ulike steder i Bodø så ut etter bombingen, og hvordan det ser ut der i dag:

Laster innhold, vennligst vent..

Derfor ble Bodø bombet

Bodø var ikke et av tyskernes mål under invasjonen 9. april. I mai hadde tyskerne ennå ikke tatt seg bryet med å okkupere Bodø. Men britiske Royal Air Force hadde bygget en alliert flyplass i byen og bodøværingene hadde deltatt i byggingen.

– Det var stor alliert aktivitet i og rundt Bodø i maidagene i 1940. Det var britiske styrker i Saltdal, Fauske og Rana og langs hele kysten. De trengte en flyplass. Den ble bygget i Bodø der kjøpesenteret City Nord ligger i dag, forteller historiker Steinar Aas.

Fra flyplassen skulle britiske fly settes inn i kampen om Narvik.

– Tyske styrker var på vei nordover mot Narvik for å støtte tyskerne som var på retrett i Narvik. Det brohodet som Bodø var i ferd med å bli, ville tyskerne slett ikke ha, sier Aas.

Flyplassen sto ferdig 26. mai, og den ble umiddelbart tatt i bruk av tre Gladiator-jagere, eid og operert av RAF. Dagen etter slo tyske bombefly til.

Slik foregikk angrepet

Allerede i 08-tiden slapp tyske fly bomber over flyplassen. Utpå ettermiddagen kom det neste angrepet.

Da det siste flyet ble borte i horisonten, begynte folk å komme ut fra kjellere og tilfluktsrom. Det var et sørgelig syn som møtte de 1500 menneskene som fortsatt oppholdet seg i byen. Praktisk talt hele sentrum sto i brann og var ikke annet enn en ruinhaug.

Av byens 760 hus gikk 420 tapt i det tyske terrorangrepet. Men verre enn det; 15 mennesker mistet livet under bombingen.

– 60 prosent av befolkningen, snaue 4000 mennesker, hadde ikke noe sted å bo etter bombingen. Konsekvensene var enorme i mange år fremover, forteller Aas.

Var det et Guds velbehagelig offer, dette, da måtte det bare være på den måten, at det en gang skulle gjøre sitt til at seieren ble vår

NRKs reporter Leif Jensson forteller om Bodøs skjebne og siterer bibelen i en reportasje fra 1946

Kilder: Per Bjørn Pedersen/NRK, Nordlandsmuseet, Bodø krigshistoriske museum og Norsk Luftfartsmuseum og Wikipedia.

Takk til: Knut Eide og Hans Gunnar Eldorsen fra Bodø krigshistoriske museum, samt Finn Aurdal og Kjetil Linchausen.