NRK Meny
Normal

Her måtte passasjerene tilbringe natta

Et forsinket fly ble nektet å lande i Bodø mandag kveld på grunn av arbeid med ny sikkerhetsmerking av rullebanen. Flyet måtte i stedet dra til Evenes lufthavn, over 300 kilometer fra den opprinnelige destinasjonen.

Sovende passasjerer

Passasjerene som skulle til Bodø måtte tilbringe natta på gulvet på Evenes lufthavn, 300 kilometer lenger nord en det som var målet for flyreisen.

Foto: Leserbilde/ 03030-tipser

– Alt var som normalt, men akkurat når vi passerte Glomfjord, fikk vi beskjed fra SAS at de ble nektet å lande i Bodø på grunn av vedlikeholdsarbeid på flyplassen, sier passasjer Pål Arve Dypaune.

Det var det siste flyet som skulle landet i Bodø mandag kveld og hadde planlagt landingstid kl. 23:10. SAS-flyet var imidlertid rundt en halvtime forsinket, og på flyplassen holdt de på med å legge ny sikkerhetsmerking på rullebanen.

Sov på gulv og benker

Pål-Arve Dypaune

Pål-Arve Dypaune var på vei hjem til Fauske med familien, men de fikk en litt annerledes natt enn forventet.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Flyet hadde derfor ikke noe annet valg enn å dra til Evenes lufthavn mellom Narvik og Harstad, rundt fem og en halv time unna Bodø med bil. Der sov passasjerene på gulv og benker i natt.

Man skal ikke overdrive, men det har vært en belastning. Særlig for dem som har små unger og for dem som er godt voksne. Og da få beskjed 04.45 på morgenen om at det blir satt opp buss fra Bodø, gjorde at flere igjen tok til tårene, sier Dypaune.

Passasjerene som ikke ble fraktet med buss, ble i dag tidlig fraktet med et fly fra Tromsø, som mellomlandet på Evenes. Flyet landet ved 08.30-tiden på Bodø lufthavn.

– Var helt klar for å komme hjem

Jesie Dypaune og Mia Karlsen

Jesie Dypaune og Mia Karlsen kom seg i dag tidlig fram til Bodø, ni og en halv time forsinket.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Mia Karlsen og Jesie Dypaune kom i dag tidlig med flyet som landet i Bodø. De to jentene gleder seg til en god natts søvn.

– Det var ikke så artig å ligge på harde sofa uten teppe i natt, bare sånn flispledd som stikker.

– Jeg synes det var dumt. Jeg var helt klar for å komme hjem, for jeg var skikkelig lei av å sitte i ro. Så måtte vi vente på en flyplass, men når vi kom dit, så skulle vi bare legge oss ned, så skulle de holde oss oppdatert.

Arbeider på natten

Forsvaret som har ansvaret, holder på med ny sikkerhetsmerking av rullebanen ved Bodø lufthavn, og Forsvaret bekrefter at dette arbeidet var påbegynt i går kveld da flyet fra Oslo var på vei inn mot Bodø.

Oberst og luftvingsjef Bård Solheim

Oberst Bård Solvik sier de ikke hadde mulighet til å vente til SAS-flyet skulle lande.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg har ikke nøyaktig tidspunkt for når arbeidet startet, men vi stenger flyplassen for natten klokken 23 hver kveld i sommer for å gjøre dette arbeidet, sier oberst Bård Solheim, som er sjef for flyplassdriften ved Bodø hovedflystasjon.

Han forteller at de tidligere har klart å ta imot sent ankomne fly, men at dette ikke lot seg gjøre mandag kveld.

– Når man har tatt materiell og store maskiner ut på banen, kan man ikke plutselig åpne igjen, og det er masse folk på jobb. Dette er noe som skjer hver eneste kveld. Flyselskapene vet godt at flyplassen er stengt om natten.

– Hadde det vært så vanskelig å vente en halvtime så flyet fikk lande?

– I går gikk det ikke. Man er nødt til å ha et visst tidsvindu for å rekke å gjøre jobben. De jobber helt til det første flyet går neste morgen.

Beklager hendelsen

SAS sier til Avisa Nordland at de beklager sterkt det som har skjedde.

Avinor bekrefter overfor NRK at flyet ikke kunne lande i Bodø, men sier driften av flyplassen er Forsvarets ansvar.