Hopp til innhold

Her kan du sjekke hvor laksen er

Nå kan du sjekke ut hvordan det står til med fiskebestanden i 1300 norske lakseelver i Norge.

Villaks

SJEKK LAKSEBESTANDEN: Nå kan du sjekke hvordan det står til med laksebestanden i 1300 norske elver.

Foto: Bente Bjercke

Geir Kvæl

11 KILO LAKS: Geir Kvæl fisker og er guide i Beiarelva i Nordland, her med en laks på 11 kilo, som ble satt ut igjen.

– Dette er helt supert, mange elver er altfor lite markedsført, så det er kjempebra at folk slipper å lete på hjemmesidene til de forskjellige grunneierne for å finne informasjon, sier laksefisker og guide i Beiarelva Geir Kvæl.

På den nye nettsiden Direktoratet for naturforvaltning har lansert, kan man nå finne informasjon om 1300 norske lakseelver. Her får man opp kart, historie, fangststatistikk og det går an å sjekke hvordan det står til med de forskjellige bestandene av laks, sjørøye og sjøørret.

– Kan virke misvisende

Blant de mange vassdragene man kan finne informasjon om er Beiarelva i Nordland. Kvæl har stor tro på den nye tjenesten, likevel er han skeptisk til hvordan informasjonen kan bli tolket.

– En del av statistikkene som kommer fram her kan være misvisende, for det står gjerne ikke hvor mange som fisker i ei elv, det står bare hvor mye som er tatt, dermed kan det se ut til at det er svært dårlig med fisk i et år hvor det bare har vært veldig lav deltakelse, sier han.

Lakseregisteret Beiarvassdraget

STÅR DÅRLIG TIL MED LAKSEN: Ifølge Lakseregisteret står det dårlig til med laksen i Beiarvassdraget.

Foto: Skjermdump fra Lakseregisteret

Har samlet informasjon fra 1876

Selve siden er utviklet hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, mens informasjonen som er samlet i Lakseregisteret er samlet inn fra de forskjellige fylkesmennene, Statistisk sentralbyrå, forskningsinstitusjoner og andre etater.

– For oss er det et mål at data om tilstanden i naturen er tilgjengelige, men også at dataene blir brukt. Det håper vi vil skje også med dataene i Lakseregisteret, sier Kristian Rian i Direktoratet for naturforvaltning, i en artikkel på deres hjemmesider.

Blant annet kan man finne fangststatistikk fra 1876 til 2012 i enkelte elver.

– Det er viktig å ha best mulig kunnskap om påvirkninger, status og forventet utvikling som grunnlag for forvaltningen av villaksen. Det finnes store mengder kunnskap, men den er vært spredt på mange ulike kilder. Med den nye oppdateringen har vi basert oss på eksisterende kunnskap og gjort en samlet vurdering på ett sted, sier Rian.