Her er oppskriften på Annes VM-grøt

Hun måtte se seg slått av en trønder som vant grøt-VM med havrevafler, men Anne Røde depper ikke av den grunn. – En opplevelse for livet, sier hun på telefon fra Edinburgh.

Anne Røde

Artic Porridge som ble servert dommerne, er grøten i treskåler. Synes selv at presentasjonen ble riktig fin

Foto: James Ross

Anne Røde på VM

Anne Røde blir intervjuet under grøtkokingen i Carrbridge.

Foto: James M Ross

Anne Røde fra Sømna har i helga deltatt i det prestisjetunge verdensmesterskapet The Golden Spurtle i Carrbridge i det skotske høylandet hvor World Porridge Making Champion ble kåres for 22. gang.

Spesielt spent var hun i klassen «speciality winner», hvor hun deltok med sin arktiske grøt, som utelukkende består av lokale råvarer som havre, bygg, blåbær, tyttebær, honning fra Tjøtta og salt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen. Grøten ble kokt på vann fra Olavskilden i Vennesund i Sømna og servert i treskåler.

Her er oppskriften på Anne Rødes VM-oppskrift:

Mariner blåbær og tyttebær I varmet sommerhonning. La stå og kose seg min ett døgn.

GRØT
1 kopp havrekross
2 kopper sammalt havremel
1 kopp ristet byggryn
Bløtlegges over natten
Kokes i 15 minutter. Saltes
.
Topp grøten med marinerte bær og karamelliserte hasselnøtter og svarthavre.

Enjoy !

Fikk mye skryt

– Det var spennende, og jeg fikk mye skryt for grøten min, sier Røde, som til daglig jobber med formidling av lokal historie på Sømna bygdetun.

Men den gode og fargerike grøtretten holdt ikke til den gjeve topplasseringen. Av grøtkokker fra hele verden, var det Norges andre deltaker, trønderen Thorbjørn Kristensen (62) fra Trondheim, som tok med seg tittelen «speciality winner» hjem fra Skottland.

Havrevaffel

Havrevafler toppet med vaniljekrem, frukt og sjokolade imponerte selv mesterkokker. – De spise opp absolutt alt, sier Thorbjørn Kristensen fra Trondheim, som vant én av to titler under VM i havregrøtlaging i Skottland.

Foto: James M Ross

– Det var utrolig artig at det ble norsk seier. Det var mye diskusjon i dommerpanelet, men havregrøtvaflene vant. Det var fortjent, sier Anne Røde.

Røde forteller at grøt-VM ble en flott oppvisning av bygdekultur.

– I tillegg til mat og kultur, har helga handlet om samhold, dugnad og stolthet. En deltaker sa det fint, at den lille byen Carrbridge ble et episenter for ei helg.

Anne Røde har også fått en god dose faglig påfyll i løpet av helga.

– Jeg kommer definitivt til å jobbe med grøt. Kanskje jeg får jobbe fram nye oppskrifter og forsøke meg i VM på nytt, sir hun til NRK.