Hopp til innhold

Her blir svært mange smittet av klamydia

I fjor ble over 21 000 personer smittet av kjønnssykdommen klamydia, som i verste fall kan gjøre deg steril. I Vefsn i Nordland er det langt flere tilfeller enn i resten av landet.

Sjøgata og Vefsna

OVER LANDSGJENNOMSNITTET: I Vefsn i Nordland har smittevernlege Øyvind Rømo registrert at det er registrert hyppigere tilfeller av klamydia per tusen innbygger i kommunen, sammenlignet med gjennomsnittet i resten av landet.

– Mange oppdager ikke at de har vært smittet, og at de er steril før den dagen de prøver å bli gravid, sier smittevernlege Øyvind Rømo til NRK.no.

Ifølge Helgeland Arbeiderblad ble det i fjor oppdaget 6,3 klamydiatilfeller i Vefsn per tusen innbygger, noe som er langt over snittet i Nordland som har 5,8 registrerte tilfeller, og Norge som har 4,3 tilfeller per tusen innbygger.

– Det er ikke bra at vi ligger så høyt som vi gjør. Vi har i mange år prøvd å informere folk om hva man kan gjøre for å beskytte seg, men effekten av tiltakene kan man jo diskutere, sier Rømo til NRK.

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk ble over 21 000 personer registrert med klamydiasmitte av kjønnssykdommen klamydia, og de siste årene har de nordnorske fylkene har vært med å toppe statistikkene.

Store mørketall

– Det som er ekkelt med klamydia er at folk kan gå rundt med sykdommen lenge, uten å få spesielle symptomer. Derfor anbefaler vi folk i aldersgruppa 15 til 30 år om å regelmessig testing, i første rekke om du bytter seksualpartner, eller har hyppig bytte av partner, sier han.

Ifølge legen er det en svært vanlig sykdom som de finner svært ofte. Ifølge tallene er det registrert flest tilfeller hos kvinner, men Rømo tror det er store mørketall.

– På helsestasjonen i Vefsn er det fire ganger så mange jenter som gutter som tester seg, men det er ikke noen grunn til at det skal være færre gutter som har sykdommer, sier han.

Gratis testing

– Gutter er kanskje redd for at vi kommer med en bomullspinne opp i urinrøret, men det slipper de. Vi tar en enkel urinprøve som vi sender inn til laboratoriet, og får svar etter noen få dager.

Rømo understreker at all behandling og testing for kjønnssykdommen er gratis, og man kan stikke innom for å teste seg på alle helsestasjoner og legekontor.

– Oppfordringen min er at dersom du bytter seksualpartner, eller har hyppig bytte, så bruk kondom, det er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer, avslutter Rømo.