NRK Meny
Normal

Nå avbryter han ferien for de ansatte

Den høye terrorberedskapen gjør at politiet i Salten ser seg nødt til å hente hjem flere av de ansatte fra sommerferie.

Politimester Geir Ove Heir

Torsdag sa politimester i Salten, Geir Ove Heir, at det foreløpig ikke var nødvendig å avbryte de ansattes ferie. Nå har politiet ombestemt seg.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

På en pressekonferanse torsdag i forbindelse med terrortrusselen mot Norge innrømte politimester i Salten, Geir Ove Heir, at den pågående opptrappingen av beredskapen ville bli en utfordring for dem.

Nå tar han konsekvensene av det, og henter hjem ti polititjenestemenn fra ferie.

– Det gjør vi for å styrke beredskapen inn mot helga. Vi ønsker å opprettholde og forsterke beredskapen, og har derfor sett oss nødt til å bruke de som er på ferie, forklarer Heir til NRK fredag formiddag.

Under den samme pressekonferansen ble det kjent at Salten politidistrikt hadde sendt ut varsel til de ferierende politifolkene om at de kunne bli kalt inn iløpet av kort tid.

Samtidig understreket politimesteren at han foreløpig ikke hadde planer om å gjøre det.

– Hva har endret seg siden i går?

– Det som har endret seg er at vi har satt mer fokus på å ha en kontinuerlig, bevegelig patruljering i distriktet. Det betyr at vi må ha flere ansatte å spille på, forklarer Heir, og legger til:

– Dessuten gjennomfører vi nå ganske så konkrete oppgaver både på grenseovergangene og flyplassen i Bodø. Det krever ressurser.

Vurderer å innkalle enda flere

Bevæpnet politi på Bodø lufthavn etter terrortrussel

Bevæpnet politi på Bodø lufthavn etter terrortrusselen. Nå hentes politifolk hjem fra ferie.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I tillegg til de ti som nå er må avslutte sommerferien, understreker politimesteren at det kan bli snakk om å hente hjem enda flere.

Han vil likevel ikke utdype hvor mange det er snakk om.

– Det har vi ikke noe eksakt tall på, men vi er åpne for alle tiltak i denne situasjonen. Vi vurderer behovet fra dag til dag.

I tillegg til patruljering ved grensa og på flyplassen, samt andre steder der folk møtes, har politiet i Salten planer om å være tilstede på Bodø/Glimt-kampen på Aspmyra søndag.

I tillegg er det flere andre arrangementer i helga der synlig bevæpnet politi vil være på plass.

– De som hentes hjem nå får forskjellige oppgaver knyttet til beredskapstiltak i distriktet, sier Geir Ove Heir.

Nedprioriterer vanlige oppgaver

Politimesteren var torsdag klar på at vanlige politioppgaver må nedprioriteres så lenge beredskapen er oppgradert.

– Vi vil ikke kunne utføre de normale politioppgavene vi gjør til daglig. Vi vil ikke klare å opprettholde den nødvendige servicen publikum vanligvis får.

Heir sier at politiet så godt det lar seg gjøre vil fortsette etterforskningen av alvorlige saker.

– Men vi må legge til side saker som gjelder vinning og mindre kriminalitet. Vi prioriterer å ha mannskapene våre synlig ute blant publikum.

Forstår at folk kan bli urolig

På politihuset i Bodø har det også fredag vært begrenset adgang for publikum. Det vil det også være i helga. Samtidig er vaktluka betjent, slik at folk kan få utført nødvendige ærender.

Politiet i Salten oppfordrer fortsatt publikum til å holde øynene åpne, og melde fra dersom folk ser noe de anser som unormalt.

Samtidig forstår politimester Geir Ove Heir at enkelte kan bli urolige som følge av terrortrusselen.

– Det er uvanlig for folk å se bevæpnet politi i nærmiljøet. Men vi er der for deres sikkerhet, og for å hindre at det skjer noe, påpeker Heir, og understreker at de ikke har mottatt trusler mot konkrete objekter eller personer.

– Derfor ser vi heller ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler.

Politiet vil nedprioritere vanlige oppgaver som følge av den økte beredskapen. Det sier politimester i Salten, Geir Ove Heir.

Politiet i Salten må nedprioritere vanlige oppgaver som følge av den økte beredskapen.