Hopp til innhold

– Helikopterulykka er tragisk, men vi har ikke noe valg

Både jernbaneverket og reineierne vil fortsette å samle rein ved hjelp av helikopter, til tross for den tragiske ulykka i forrige uke.

28 rein togdrept på Nordlandsbanen, Per Johan Westerfjell

Til tross for den tragiske helikopterulykken sist onsdag, mener Per Johan Westerfjell at man er avhengig av å bruke helikopter.

Foto: Stig-Anders Kappfjell

Forrige uke omkom to menn da et svensk helikopter styrtet under reinsanking på Helgeland.

Helikopteret gikk ned under svært vanskelige forhold, og flere har i etterkant uttalt at de ikke ville flydd i lignende forhold. Luftfartstilsynet mente helikopteret aldri burde vært på vingene, når forholdene var som de var.

Vil fortsatt bruke helikopter

Reineier Per Johan Westerfjell mener han og de andre reineierne ikke har noe valg. De må fortsatt bruke helikopter for å holde reinen unna jernbanen.

Han forteller at det er et mareritt når telefonen ringer og en ny reinflokk er lemlesta av et tog som kjører med høy hastighet tvers gjennom reinbetedristriktet.

Og nå viser nye tall at i 2011 var det 280 reinsdyr og 295 elg som ble drept på Nordlandsbanen.

– Man blir jo litt herdet av dette. Samtidig er det en gru hver gang man tenker på at reinen kan komme på linja, sier han.

Westerfjell mener de må fortsette reinsankingen med helikopter, sålenge det ikke er satt opp reingjerder langs toglinja.

– Det er klart at man tenker seg om før man setter igang, men jeg tror vi må fortsette å bruke helikopter uansett. Man må bare vurdere gang for gang, og ta hensyn til været og andre forhold som spiller inn, sier Per Johan Westerfjell.

Effektiv hjelp

Jan Birger Almåsbro i Jernbaneverket

Områdesjef Jan Birger Almåsbro.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Jernbaneverket er med og betaler for helikopterbruk, og områdesjef Jan Birger Almåsbro sier det har vist seg å være nyttig.

Det har vært effektivt de gangene vi har bidratt og det har vært gjennoført reinsanking, sier Almåsbro.

Vil få reinen til fjells

Torstein Appfjell

Torstein Appfjell vil fortsette å bruke helikopter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Et stort problem er at reinen flytter seg av og til fra fjellet ned mot jernbanelinja.

Leder i Brurskanken reinbetedistrikt, Torstein Appfjell, sier at de er nødt til å sette i gang nye tiltak for å hindre nye store dyretragedier.

– Selv om det som har skjedd er tragisk og ufattelig, må reineierne som er igjen gjøre det de kan for at det skal være ei framtid i næringa. Slik det er nå trekker reinen fra fjellet der den ennå er på vår, sommer og høstbeite og ned til jernbanelinja. Det er en uholdbar situasjon, sier Appfjell til NRK.no.

Appfjell har snakket med Almåsbro i jernbaneverket og de er enige om at noe må gjøres nå. Det betyr at de vil ta i bruk helikopter i nærmeste framtid for å få reinen til fjells igjen.