NRK Meny
Normal

– Skolene dårligere uten skolesjef

Skoleelever har fått et dårligere pedagogisk tilbud etter at skolesjefene er borte i mange kommuner. Det mener Helga Pedersen(Ap).

Helga Pedersen
Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Gruppeleder i Arbeiderpartiet på Stortinget, Helga Pedersen, mener den pedagogiske kunnskapen er svekket etter at mange kommuner har kuttet ut skolesjefstillingene.

Bruker 17 prosent av tida på skolefaglig arbeid

– I dag er det ofte rådmannen og den enkelte rektor som styrer skolen. Og rektorer blir heftet med veldig mye administrasjon. Skoleledere sier de i gjennomsnitt bruker 17 prosent på det rene skolefaglige arbeidet, og det er for lite når vi vet hvilke utfordringer vi står ovenfor, sier Pedersen.

Langsiktige konsekvenser

Pedersen mener en god grunnskole kan redusere frafallet i den videregående skolen.

– Den norske skolen er god, og er i god utvikling. Men samtidig vet vi at alt for mange elever går ut av tiende klasse uten å ha grunnleggende ferdigheter i det å lese, skrive og regne. Vi vet også at vi setter inn alt for mye innsats for sent. I stedet for å lære lille Ole å lese i 2.klasse, så lar man det hangle og gå, og setter inn spesialundervisning i 10.klasse, sier Pedersen.

– Rektor vet best

Anne-Rita Nicklasson, ordfører i Ballangen (H)

Anne-Rita Nicklasson

Høyre-ordfører Anne-Rita Nicklasson i Ballangen tror ikke kvaliteten i grunnskolen blir bedre ved å gjeninnføre skolesjefens rolle.

– Jeg er av den oppfatning at den som er nærmest undervisningen, rektoren, er den som vet best hvor skoen trykker, og som er best i stand til å sørge for at elevene får best mulig kvalitiet, sier Nicklasson.

Helga Pedersen sier at hun ikke sier dette for å kritisere kommunene, men hun mener at for mye av skolepolitikken de siste årene er overlatt til rikspolitikerne.

– Det har skjedd mye der, på storting og i regjering, men vi klarer ikke å løfte skolen og få til enda bedre resultater hvis vi ikke også har veldig engasjerte lokal- og fylkespolitikere, og sterke faglige miljø over hele Norge, sier Arbeiderpartiets nestleder.