Hopp til innhold

Slike som Marita kan det plutselig bli mangel på

Nesten ingen søker seg til kokk-og servitørfaget i den videregående skolen. – Urovekkende, mener fylkesråd for utdanning.

Marita Kristensen

– Jeg har alltid ønsket å jobbe på hurtigruta og har vært veldig heldig som har fått lov til å prøve det, sier Marita Kristensen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mads Flagestad

Hotellsjef Mads Flagestad.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Med kyndige fingre danderer hun de lekreste retter. Marita Kristensen er stolt av å lage norsk mat til passasjerene på hurtigruta.

Kristensen har valgt kokkeyrket, og tar sin utdanning på hurtigruteskipet MS Trollfjord. Et valg hun aldri har angret på.

– Jeg har alltid ønsket å jobbe på hurtigruta og har vært veldig heldig som har fått lov til å prøve det, sier Kristensen.

Bekymret

Men nå er det nesten ingen som vil gjøre som Steigen-jenta. De siste årene har ungdommene strømmet til kokk-og servitørfaget. Men i år er det en dramatisk nedgang i antall søkere til lærlingeplasser i restaurant og matfag ved den videregående skolen i Nordland.

– Dette er veldig bekymringsfullt for hotellnæringen og bransjen vi er i, sier hotellsjef Mads Flagestad på M/S Trollfjord.

– Må se på markedsføring

Hurtigruten er Nord-Norges største arbeidsplass for lærlinger. Hotellsjefen på M/S Trollfjord frykter en dramatisk nedgang i faglært arbeidskraft til dette yrkesfeltet. Også fylkesråd for utdanning, Unni Gifstad, ser med bekymring på at så få har søkt plass på yrkesfag innen kokk og servitør.

– Vi må gå sammen med bransjen for å se hva som kan gjøres for å endre dette. Man må finne ut hvordan man kan markedsføre at man har Nord-Norges beste undervisningskjøkken og lærlingeplasser. Ungdommene må bare se muligheten for å jobbe i dette flotte yrket, sier Gifstad.

Få søker kokk- og servitørfaget

Hurtigruten er Nord Norges største arbeidsplass for lærlinger. Fra venstre Marita Kristensen fra Steigen (kokkelærling), Carina Andreassen fra Saltdal (servitørlærling) og Kristine Torberg fra Notodden (konditorlærling).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK