Hopp til innhold

Havforskningsinstituttet: – Ikke send oss mer av dette

Det ligner på gull, men er en blanding av bæsj og spy. For noen år siden kunne de være verdt flere hundre tusen kroner. Men den tid er over. Nå ber Havforskningsinstituttet folk stoppe med å sende inn de illeluktende klumpene.

Ambra - eller? Havforskningsinstituttet sier det ligner, men er ikke sikre

Ambra brukes i parfymeindustrien og kunne tidligere gi kjempegevinst for de som tilfeldigvis kom over det. Men ikke alt som glitrer er gull. Flere har blitt skuffet av at det de trodde var ambra, viste seg å være noe helt annet. Havforskningsinstituttet tror derimot at det vi ser på bildet er en ekte klump med ambra.

Foto: Havforskningsinstituttet

Hvis du snublet over ambra i strandkanten for noen få år siden, kunne du bli rik.

Men sjansen for å bli rik av en tur i fjæra, er blitt dessverre blitt redusert, melder Havforskningsinstituttet.

Da man laget parfyme før i tiden, inneholdt den et stoff som kommer fra et sted man ikke forbinder med godlukt.

Ambra, som stoffet heter, kommer nemlig fra tarmen til spermhvalen. I parfymebransjen ble det brukt til å binde sammen duftstoffene i parfymen.

– Dette lager de syntetisk nå, men før var ambra en sjelden vare. Det var veldig verdifullt, sier Nils Øien, hvalforsker ved Havforskningsinstituttet.

Kan gi vondt i magen

Ambra er en fettklump med langkjedede fettsyrer. Men forskerne vet ikke hvordan det oppstår.

– Det finnes bare én kjent kilde til stoffet, tarmen til spermhvalen. Det fant vi ut for mange tiår siden, da det ble drevet med spermhvalfangst, sier Øien.

Hvalforskeren forteller at det finnes en teori om at blekksprutnebb kan være årsaken til de sjeldne fettklumpene. Spermhval spiser nemlig blekksprut, og forskere har funnet store klumper med blekksprutnebb i magen til hvaler.

– Så en årsak kan være at store ansamlinger av blekksprutnebb irriterer magen eller tarmen til hvalen. Den får rett og slett vondt i magen av nebbene, sier forskeren.

– Det kan også sammenlignes med når vi får gallestein, legger han til.

Spermhval møter grindhval på Andenes

Spermhvalen finnes i alle verdens havområder, ifølge Wikipedia. Hannene finner man fra iskanten i polare strøk til tropiske farvann, mens hunner og unger helst er å finne i milde farvann. I norske farvann er det derfor stort sett kun hanner som finnes, og den er mest tallrik i Norskehavet utenfor Eggakanten.

Foto: Marten bril

Kjøp og salg på nett

NRK fortalte i 2013 om engelskmannen Ken Wilman som fant en klump med ambra på stranden i Morecambe i England.

Også i 2013 hadde de fleste parfymeprodusenter erstattet ekte ambra med syntetiske alternativer, men det sjeldne stoffet ble fortsatt brukt i enkelte parfymer.

Ifølge Wilman hadde han fått tilbud fra Frankrike på over 300.000 kroner for klumpen.

Nils Øien

Hvalforsker Nils Øien ber folk stoppe å sende inn det de tror kan være ambra. Før kunne man tjene gode penger på slike klumper, men i dag fremstilles det stort sett syntetisk.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det finnes også en newzealandsk nettside dedikert til ambra. Her kan man kjøpe og selge stoffet, til tross for at Havforskningsinstituttet forteller at det nå er bortimot verdiløst.

Viste seg å være oljesøl

Selv om det er lenge siden ambra var en verdifull parfymeingrediens, får Øien og forskerkollegaene fortsatt melding av håpefulle folk som tror de har funnet «gull» i fjæresteinene.

Senest sist uke trodde enkelte at det var ambra som ble funnet langs svenskekysten, da gule klumper fløt i land. Det viste seg å være feil.

– Omtrent én gang i året får vi en henvendelse fra folk som mener de har funnet en ambraklump og tror de skal bli rike, sier Øien.

Hvis noen finner noe de tror er ambra, er Øien tindrende klar:

– Den trenger de ikke å sende til oss.

Spermhval spiser blåkveite

Spermhval spiser blåkveite