Hopp til innhold

Høie på hastemøter om flyambulansen: - Setter inn Forsvarets helikoptre ved behov

Men akkurat nå er beredskapen god, sier helseminister Bent Høie. I dag er helseministeren nordpå for å rydde opp i kaoset i luftambulansetjenesten.

Helseminister Bent Høie

OVERVÅKER SITUASJONEN: Helseminister bent Høie er i Nord-Norge i dag for å diskutere beredskapen i luftambulansetjenesten. - Blir det behov setter vi inn forsvarets helikopter, sier Høie til NRK.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Etter at Lufttransport tapte kampen om ny kontrakt fra sommeren 2019 har flere piloter sluttet, og ambulansefly blir stående på bakken. Også foran denne helga har Gilbert advart kraftig.

Leger har frykta at liv kan gå tapt og mange har krevd at helseminister Bent Høie må rydde opp. Denne helga står to av de åtte ambulanseflyene delvis på bakken.

– Vi har en god beredskap nå, men dette kan endre seg fra dag til dag. Og da må jeg forsikre meg om at det er planer for å omdirigere ressurser, sier Bent Høie.

Forsvarets helikopter kan settes inn

Tidlig lørdag var helseministeren på plass i Bodø for å møte ledelsen i Luftambulansetjenesten, Helse Nord og Nordlandssykehuset om situasjonen.

Kommer du som helseminister til å gjøre noe nå?

Helseminister Bent Høie på møte i Tromsø

Helseminister Bent Høie lytter til legene og direktøren på Universitetssykehuset Nord-Norge om problemene i luftambulansetjenesten.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Nei, jeg opplever at dette håndteres godt. Så har jeg snakka med justisministeren og forsvarsministeren, og Forsvaret har to helikoptre som kan settes inn dersom det trengs.

Sist helg ble det slått alarm ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Flere av ambulanseflyene sto på bakken.

– Dette er en akutt trussel mot liv og helse. Dette er en uholdbar beredskapssituasjon, sa klinikkoverlege Mads Gilbert til NRK. Også foran denne helga har Gilbert advart kraftig.

Er det fare for at liv kan gå tapt slik enkelte leger har advart mot?

– Det er tjenesten sjøl som gjør disse forsvarlighetsvurderingene, sier Høie.

– Beredskapen er ikke på topp

Kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Knut Haarvik, sier situasjonen denne helga er at to fly delvis er ute av tjeneste.

– Beredskapen er ikke på topp. Men hvis dette kan true liv og helse, da burde vi fått beskjed om det for lenge siden. For det har skjedd mange ganger tidligere at et fly eller to har vært ute av drift, sier Haarvik.

Han understreker at ambulanseflyene er en nasjonal ressurs som flyr på kryss og tvers i hele landet og at beredskapen er mye mer enn ambulanseflyene.

– Lufttransport jobber nå for harde livet med å sjekke ut nye piloter som kan gå inn i tjenesten fra juni. I mellomtida leier vi inn et ambulansefly fra Sverige som er her på ukedagene, sier Haarvik.

Han reagerer på at det slås alarm om beredskapen foran denne helga.

– Situasjonen denne helga er ikke spesielt krevende. Men vi har stor forståelse for at leger som bærer det medisinske ansvaret synes dette er veldig vanskelig og krevende.

Artikkelen fortsetter under bildet

Luftambulanse. Lufttransport sitt fly.

STÅR PÅ BAKKEN: Beredskapen i nord er svekket. Det skjer etter at Lufttransport tapte kampen om ny kontrakt og det ikke er oppnådd enighet med det nye selskapet om betingelsene til pilotene.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Blir krevende i mai og juni

- Mai og juni kommer til å bli utfordrende for å holde alle luftambulanseflyene i drift, sier adm. dir. Lars Vorland i Helse Nord.

Han innrømmet på møtet med helseministeren i Tromsø i dag at informasjonen til fylkeslegene om situasjonen har vært for dårlig. Den skal nå forbedres med daglig informasjon kl. 09.00 og kl. 15.00.

Avdelingsleder ved UNN, Jon Mathisen, sier han savner tiltak fra Luftambulansetjenesten for å holde beredskapen oppe. Også fylkeslegene i Troms og Finnmark er bekymra. De ber om å bli bedre informert om kapasitetsproblemene for flyambulansene i framtida.

Selskapet Lufttransport har hatt ansvaret for luftambulansetjenesten i mer enn 25 år. Fra 1. juli 2019 skal ambulansetjenesten overtas av svenske Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA).

Babcock og Norsk Flygerforbund har prøvd å komme til enighet om en avtale som sørger for at pilotene fra Lufttransport blir med over i det nye selskapet. Samtalen brøt sammen 27. april, og etter det har flere ambulansefly stått på bakken.