NRK Meny
Normal

Hardkjør mot Helga

Fiskerne fikk luftet sine frustrasjoner rundt seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Fiskeriminister Helga Pedersen

TÅLER KRITIKK: Fiskeriminister Helga Pedersen.

Foto: Anita Borkamo / NRK

I dag fikk Helga Pedersen tommelen opp av fiskarlagsformann Reidar Nilsen, men ikke alle fiskerne er fornøyd med fiskeriministeren.

- Du er en god minister, men ikke i denne saken, sa en av fiskerne da han snakket til statsråden.

Helga Pedersen tok selvkritikk rundt seismikkskytingen da hun innledet debatten i dag, det ga debatten et noe forsonende preg.

- Ting skjedde litt for raskt i sommer, her må dialogen bli bedre, sa fiskerministeren.

Pedersen lovte at samarbeidet mellom de involverte direktoratene og fiskerne skal bli bedre.

- Men fiskeriene og petroleumvirksomhet skal kunne leve side om side, understreket fiskeriministeren.

Pedersen ønsket ikke å konkludere rundt petroleumsvirksomhet utenfor Vesterålen og Lofoten. - Det må vi komme tilbake til.

- Skyt først og spør etterpå

Selv om fiskerne satte pris på ministerens innrømmelser, ga debatten sterkt preg av fiskernes motstand mot seismikk og oljeboring.

Fisker Einar Meløysund kritiserte statsråden for ikke å ha sluppet til fiskerne før seismikkskytingen kom igang. - Dette opplever jeg som at man har tatt en avgjørelse om skyte først, og spørre etterpå.

- Hva slags framtid har vi?

Fiskarlagsformann Reidar Nilsen var ikke skarpest i kritikken mot fiskeriministeren i dag. - Det er jo bra at dere nå vet mer om hva slags skremmeeffekt seismikkskytingen har. - Sameksistens fortsatt leve, sa han til slutt.

- Ja til sameksistens

Nilsen er svært glad for at forslaget om nei til sameksistens ble nedstemt.

- Det hadde vært dumt å stemme mot sameksistens. Det hadde betydd at fiskerne ikke hadde blitt hørt og at vi ikke hadde blitt hørt.

Fisker Leif Karlsen spurte om hvor de skal drive fiske, når seismikkskyting pågår, når det er så lite fisk som det er. - Hva skal vi leve av til neste år? sa han.

En annen fisker sa i sin tale til Helga Pedersen at hun er flink. - Men du har ikke vært flink nok i denne saken. Vi vil jo at du skal være vår minister, og også fiskerkjerringas minister. Ikke glem at det er bosettinga langs kysten det er snakk om her, hva skjer om fiskerne mister sitt levebrød?

Konfliktfylt seismikkskyting eller ikke?

Ett annet tema under debatten i dag er om seismikkskytingen virkelig har vært så konfliktfylt som enkelte har påstått.

Områdeleder Odd Ragnar Lorentzen i Oljedirektoratet mente at siden det kun var snakk om én båt som endte i konflikt med et seismikkfartøy, var diskusjonen om dette overdrevet.

- Hvordan skulle det bli så mye konflikt ute på feltet, når fiskerne ikke fikk lov å være der og drive blåkveitefiske? var kommentaren tilbake fra flere av fiskerne.

Vil på gasskartet

Nestleder i Nordland Arbeiderparti, Tone Toften, forsvarte fylkespartiets positive syn på olje- og gassutvinning.

- Vi har lenge ønsket å havne på gasskartet i landet. For oss er det viktig å ta i bruk ressursene i vår landsdel, men ikke for enhver pris.

- Ikke gjør noe vi kan angre på

Et oljeutslipp utenfor Lofoten og Vesterålen ville være en katastrofe, sier representanten fra Bellona. Organisasjonen er en av flere som kjemper mot petroleumsvirksomhet i dette området.

- Dette er et så sårbart havområde, vi kan ikke bare slippe løs slik virksomhet uten å ha en klar formening om hva som kan bli konsekvensene.