Hopp til innhold

Hundene Lilo (1) og Crazy (3) overlevde fem døgn i sprengkulde: – Halleluja

På lillejulaften stakk de to fuglehundene av. Hjemme ble jula avlyst. Til tross for sprengkulde dukket de to hundene opp fem dager senere.

Fra venstre: Stig Lønnum og Rune Hansen

Stig Lønnum (til venstre) og Rune Hansen kunne endelig puste lettet ut. Hundene er funnet.

Foto: Henrik Hansen

Det er helt for jævlig. Men vi finner dem i dag. Det er bra sikkert. Hvis vi ikke finner dem i dag, da sliter vi, sa Rune Hansen til NRK tidligere tirsdag.

Han er eier av den yngste hunden, Lilo (1) mens dattera Annette Skogheim Hansen eier Crazy (3). Det var på lillejulaften de to engelsk setterne forsvant.

Da skulle Hansen la dem løpe litt i skuterløypa ved et vann utenfor Mo i Rana. Han tror hundene fikk ferten av fugl, og siden har han lett etter hundene.

Helt til de endelig dukket opp tirsdag ettermiddag.

– Hallelujah, sier en lykkelig Hansen til NRK.

Det var Rana blad som først skrev om saken.

Lilo (1) og Crazy (3) forsvant lillejulaften da de var på løpetur.

De to engelsk setterne Lilo (1) og Crazy skulle bare på luftetur på lillejulaften med Rune Hansen, nå er de tilbake etter fem dager.

Foto: Privat

Betyr alt

Hver våkne time har vært brukt til å søke etter de to hundene. Julefeiring og selskap med familie ble avlyst. Både far og datter har vært overveldet over alle som vil hjelpe dem.

Mandag ettermiddag ble det også opprettet en Spleis for å samle inn penger, slik at de kunne fortsette søket med helikopter. I løpet av 24 timer var det kommet inn 158.000 kroner, fra over 640 givere.

– Det er helt sykt, jeg er så rørt og takknemlig at jeg har ikke ord. Jeg skjønner ikke hvordan vi skal få takket alle som har bidratt, sa Annette Skogheim Hansen.

Rune Hansen kan knapt tro at hundene endelig er tilbake.

– Dette er livet mitt. Hundene mine er alt. Jeg bor i fjellet og trener hundene hele tiden, sier han og legger til at det har vært hjelp å få fra hele landet.

– Folk fra Trøndelag, Bardefoss, Raufoss og over alt ellers i landet har tatt kontakt. En hel nasjon ville hjelpe oss med å finne hundene. Det er helt utrolig

I god behold

Selv med så mange hjelpere tok det altså fem dager å finne hundene. En kjenning av Hansen satt i et elgtårn med en kikkert i fire timer - før han plutselig fikk øye på noe.

Hundene var funnet.

Men fem dager i bitende kulde, hva gjør det med hundene?

Rune Hansen og fuglehunden på jakt

Rune Hansen har vært ute seint og tidlig for å lete etter hundene som forsvant lillejulaften.

Foto: Privat

– De var helt fine. Varm og tørr i pelsen. De hadde nok funnet seg noe le. Men de er slitne selvfølgelig - og nå sover de, forteller Hansen.

– Har du lært noe av hendelsen?

– Ja. Det første jeg skal kjøpe er GPS til hundene slik at jeg alltid vet hvor de er.

Da hundene endelig var funnet var det en svært lettet Hansen som kunne fortelle alle som har hjulpet at de var i god behold.

På ny ble det tydelig at mange i Norge har brydd seg.

– Da jeg endelig fikk dekning igjen ville ikke telefonen bli stille. Det var 250 meldinger som tikket inn. Det er helt fantastisk - og vi er så takknemlige.

Annette Skogheim Hansen og fuglehunden Crazy

Annette Skogheim Hansen og familien har satt julefeiringa på vent for å lete etter fuglehundene Lilo og Crazy.

Foto: Privat

Iskaldt

Tidligere tirsdag fortalte Hansen at mellom 15–20 skuterkjørere har vært ute, 50 skiløpere, folk har søkt med biler etter veien, hyttefolk har speidet og kommet med tips. Det til tross for temperaturer ned mot – 30 grader.

Leteaksjon etter hundene Lilo og Crazy

Eierne av fuglehundene er takknemlig for all hjelp de har fått lokalt og nasjonalt for å søke etter hundene.

Blodspor i snøen

Rune Hansen håper de to hunden er i god form. Han tror blodsporene i snøen skyldes at de har gnagd på snøen og fått sår på leppene.

Spor etter hundene

Det er funnet mange spor ute, som de mener er etter Lilo og Crazy.

Eier Rune Hansen mener dette er groper som engelsk setterne Lilo (1) og Crazy (3) har gravd.

Hansen tror gropene er etter hundene. De har vært ute i svært lave temperaturer før, og tror de kan ha klart å skaffe seg mat og vann på egen hånd.

Rune Hansen og fuglehunden på jakt

Rune Hansen sier hundene lever for å jakte fugl.

Annette Skogheim Hansen med hunden Crazy.

Annette Skogheim Hansen med hunden Crazy.

Vi har brukt alt av utstyr som går an å få tak i, vi har brukt to dager med vanlig fly, vi har brukt drone med varmesøkende kamera, og militærets spesialkikkerter har folk brukt. Vi, og vi har sittet til langt på natt for å se om det var bevegelse i terrenget. Det er gjort så mye, det er helt ubeskrivelig, sa Rune Hansen.

hjelpere

MANGE LETER: Det er mange som i løpet av dagen har hjulpet til med å lete etter hundene.

Foto: Bendik Aarsæther

Tirsdag morgen fikk de hjelp fra lokale reindriftsutøvere. De kjenner området best og skulle være guider når helikopteret søkte.