NRK Meny
Normal

Har anmeldt departementet

Nordsjødykkerne har anmeldt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Statsadvokaten i Oslo krever etterforskning av departemenetet.

Illustrasjonsfoto
Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ledelsen i sikkerhetsavdelingen til Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal etterforskes av politiet.

Det har statsadvokaten i Oslo bestemt på bakgrunnen av en anmeldelse fra Nordsjødykkeralliansen.

Alliansen mener at både byråkrater og ministere kan holdes ansvarlig for at mange Nordsjødykkere omkom og ble varig skadet i Nordsjøen.

Unnlot å advare 

Fra 1967 fram til 1990 omkom et stort antall dykkere i Nordsjøen og omlag 350 dykkere pådro seg varige skader. Dykkerenes interesseorganisasjon, Nordsjødykkeralliansen, mener Arbeids- og inkluderingsdepartementet bevisst unnlot å advare dykkerene om helserisikoen selv om departementet visste at dykkingen, slik den ble gjennomført, var svært helseskadelig.

Det forteller talsmann Jan Erik Eriksen for Nordsjødykkeralliansen i Nord-Norge.

- Det er kommet sterke bekymringer fra spesialister til den avdelingen som skal ivareta helse og sikkerhet, uten at de gjør noe med situasjonen. Det øverste ansvaret er det de som sitter med.

Krever etterforskning

På bakgrunn av dette anmeldte Nordsjødykkerne ledelsen av Arbeids- og sikkerhetsavdelingen i departementet i fjor. Politiet i Oslo henla saken i februar med begrunnelse i at de ikke hadde ressurser til å ta den. Nå krever Statsadvokat Erik Førde i Oslo at saken etterforskes likevel.

- Anmeldelsen gjelder konkrete personer. Etterforskningen retter seg mot å kartlegge om disse har et straffeansvar for disse eller ikke. Det skal foretas innledende etterforskningsskritt på ordre fra oss. Så blir det opp til politiet å vurdere hvorvidt det er grunnlag for å gå videre.

Møtes i retten 

Arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen vil ikke kommentere saken. 11. september må uansett Staten møte Nordsjødykkerne i erstatningsrettsaken i Oslo Tingrett.