Hopp til innhold

Har aldri målt en varmere vår i Nord-Norge

Middeltemperaturen fra mars til og med mai var rekordhøy i nord, og den 3. varmeste for landet som helhet.

Bunesfjord, Lofoten

Våren har vært varm, spesielt i nord. Her fra Bunesfjord i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Gjennomsnittstemperaturen for hele landet endte 2,2 grader over normalen. Relativt varmest var det i Nord-Norge, hvor avviket var på 3 grader denne våren, noe som er ny rekord.

– Våren i år er den 3. varmeste som er målt på landsbasis siden 1900. Kun våren i 2014 og 2002 var varmere. Særlig nordpå har det vært rekordvarmt, sier klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt.

Varmt har det også vært på Østlandet, hvor forskerne har sett en middeltemperatur på to grader over normalen. Ikke ny rekord for regionen, men varmt likevel.

Grafikk nedbør og temperatur

Grafikken viser hvor i landet det har vært varmest denne våren. Til høyre ser vi oversikt over nedbør, som for hele landet var 90 prosent av normalen. Relativt våtest var det på indre Østlandet. Normalperioden er 1961 – 1990.

Foto: Meteorologisk institutt

Rekordene stod i kø i Arktis

I mai lå månedstemperaturen for hele landet på 2,1 °C over normalen – den 4. varmeste maimåned i en serie som går helt tilbake til år 1900. De største avvikene var på over fem grader på flere stasjoner i Finnmark.

I Arktis ble det målt en middeltemperatur på 2,8 °C på Bjørnøya. Det er 4,2 °C over normalen, og den varmeste maimåneden som er registrert på stasjonen.

Rekordene i Arktis stod faktisk i kø forrige måned:

  • Svalbard lufthavn hadde en gjennomsnittstemperatur på 1,4 °C, eller 5,6 over normalen. Dette er ny rekord for høy middeltemperatur i mai.
  • Hopen hadde –0,1 °C i gjennomsnitt. 4,6 °C over normalen, noe som også her gav ny mai-rekord.
  • Ny-Ålesund hadde en middeltemperatur på 1 °C, 5 °C over normalen, og også her den varmeste maimåneden som er registrert.
  • På Jan Mayen var middeltemperaturen 1,8 °C, noe som er 2,5 °C over normalen, og den nest varmeste maimåneden som er observert. Jan Mayen hadde for øvrig månedens høyeste maksimumstemperatur, med 8 °C den 31. mai.

– De største endringene både ser og venter vi i nord. Økende temperatur i Arktis smelter is og snø, gir mer bar mark, og dette gir mindre refleksjon og mer absorpsjon av solstrålingen. Golfstrømmen er også med og kanaliserer varmere vann sørfra inn i Arktis, sier Heiberg.

Går mot varmere tider

Hanne Heiberg

Klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt.

Foto: met.no

Tallene føyer seg inn i en rekke medieoppslag knyttet til rekordtemperaturer.

Kloden har vært rekordvarm hele tolv måneder i strekk, og det er nærmest garantert at 2016 slår fjorårets globale varmerekord, ifølge forskere.

Man må ta høyde for stor naturlig variasjon, men trenden globalt er at det går mot varmere tider, sier Heiberg.

– Vi ligger i et område som over tid ligger an til å få en betydelig temperaturendring. Dette vil medføre rekorder, men vi kan ikke på forhånd si når rekordene vil komme på grunn av stor naturlig variasjon fra år til år. Det vil komme både kalde og varme måneder og årstider.

Følger du forskningsnettsteder på sosiale medier, har du kanskje sett animasjonen over dukke opp i nyhetsfeeden din.

Grafikken er utviklet av forskere ved University of Reading, og gir en grafisk framstilling av hvordan temperaturutviklingen har vært fra 1850 og frem til i dag. Animasjonen, som du kan lese mer om her, har blitt delt titusenvis av ganger på Facebook.