Hopp til innhold

Hakkespett-vandal fortsatt ikke skutt

Jegerne som fikk ordre om å skyte hakkespetten som vandaliserte Nevernes kirke i Rana, har lagt ned våpnene. – Vi kan ikke skyte noen som skal bli far, sier prosjektleder Anders Masterdalshei hos Kirkevergen.

Nevernes kirke utsatt for hakkespettangrep

KIRKE PERFORERT: Da kirkevergen kom på befaring på Nevernes kirke etter vinteren var kirka perforert med små hull høyt opp på veggen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Folk fra hele landet engasjerte seg da Kirkevergen i Rana fikk fellingstillatelse på en hakkespett som hadde hakket 15 hull på kirkeveggen.

– Noen var ufine og veldig sinte og la ikke skjul på hva de mente om at Den norske kirke hadde søkt om fellingstillatelse til å skyte en liten fugl, sier prosjektleder Anders Masterdalshei hos Kirkevergen i Rana til NRK.no.

Det var i fjor høst at det først ble oppdaget et mystisk hull høyt oppe på veggen på Nevernes kirke, som ligger ved E6 nord i Rana. Ei metallplate ble spikret over hullene og malt hvit. Det trodde Kirkens menn skulle stoppe vandalen.

15 hull

Da våren kom, og Masterdalshei og kirkeverge Idar Johnsen kom på befaring var det relativt uskyldige hullet blitt til 15 hull. Både kirkeveggen og kirketårnet var perforert. Ikke lenge etter ble synderen observert. Det var en liten skapning med svart drakt og rød lue som hadde gått til angrep på Den norske kirke.

Da kokte det over for kirkens menn, som søkte – og fikk fellingstillatelse. Men før de profesjonelle jegerne fikk utført jobben skjedde det noe.

Våpenhvile fram til høsten

– Svartspetten fant seg dame, og ble observert flygende inn og ut av et hull på et bygg på en nabogård til kirka. Det var liten tvil om at han var i ferd med å stifte familie. Da var det bare å avblåse hele hakkespettjakta.

Krigen eskalerer til høsten?

Hva som skjer når herr og fru hakkespett skal lære opp en liten armé av hakkespettunger som er livsoppgaven til en hakkespett, tør ikke Masterdalshei å tenke på.

– Nå får vi ta dette steg for steg. Vi regner med at han har full sommerjobb framover. Og vi kan jo ikke skyte en som skal bli far. Våpenhvilen varer fram til høsten, sier Masterdalshei til NRK.no.

Skal teste ut gode råd

Svartspett

LIKER STORE HULL: Svartspetten lager større hull enn de andre spetteartene, ifølge Norsk ornitologisk forening.

Foto: Marie B. Johnsen

Men før jegerne blir utkalt vil Kirkevergen i Rana teste ut alle rådene de fikk etter at lokalavisen og NRK.no skrev om saken.

– Vi fikk mange gode råd for hvordan vi kan forebygge hakkespettskader. Blant annet å lage en stor hakkespett i tre og feste til veggen. Mindre hakkespetter har stor respekt for større individer, sier Masterdalshei, som også fikk et annet godt råd.

– En annen foreslo å montere store batteridrevne edderkopper som kan klatre opp og fire seg ned langs på veggen. Men jeg antar vi måtte hyre inn en person på heltid for å skifte batterier.

Kan ikke love å la hakkespetten leve

Nevernes kirke - hakkespettangrep

FLIS OG SPON: På bakken ligger det tydelige spor etter hakkespettens herjinger.

Foto: Frank Nygård / NRK

Masterdalshei legger ikke skjul på at han er spent på hva som skjer når hekketida er over. Han kan imidlertid ikke love at hakkespetten får leve dersom han gir opp familielivet, og går løs på kirka til høsten igjen.

– Situasjonen i vår var kritisk. Slik kan vi ikke ha det. Vi oppdaget nye hull hver dag. Gir han seg ikke må vi ringe jegerne igjen, sier prosjektleder Arne Masterdalshei hos Kirkevergen i Rana.

Nevernes kirke i Rana

Nevernes kirke i Rana ligger langs E6, og ble bygget i 1893. Kirka har 300 plasser.

Foto: Frank Nygård / NRK

Eventyret om Gjertrudfuglen

Skal man tro på gamle myter og sagn er det ingen tilfeldighet at svartspetten gyver løs på kirkebygg. I Asbjørnsen og Moes eventyrsamling som første gangen ble utgitt i perioden 1841 - 1844, er eventyret om Gjertrudfuglen det mest utbredte av 22 eventyr som bygger på gamle legender.

Eventyret forteller om den gangen Vårherre og St. Peder vandrer på jorden, hvor de ber ei bakstekone om å få smake på lefsene hun lager. Kona, som heter Gjertrud og som har på seg rød bakerlue, bruker tre forsøk på å lage en så liten lefse til de to tiggerne at det hele ender med at de får ingenting.

En straff fra Vårherre

Gjertrudfuglen

Gjertrudfuglen.

Slik gjerrighet går ikke upåaktet hen hos Vårherre. Han straffer henne hardt ved å omskape henne til gjertrudfuglen, som straks flyr opp gjennom pipa. Slik fikk denne fuglen sin sotsvarte kropp, med rød lue øverst på hodet der den hakker seg gjennom trær og bordkledninger, på jakt etter mat.

Eventyret om gjertrudfuglen har et moralsk budskap om hvordan det kan gå med den som er egoistisk, og forteller samtidig om hvorfor svartspetten er som den er. Ifølge folketroen kunne gjertrudsfuglen varsle regn og lokke folk så langt inn i skogen at de gikk deg vill.