NRK Meny
Normal

Overgrepstiltalt gruer seg til å møte ofre

Den overgrepstiltalte 36-åringen gruer seg til å stå ansikt til ansikt med sine ofre. Mandag starter rettssaken mot bodø-mannen, som er tiltalt for overgrep mot 11 unge gutter.

Kollasje til overgrepssaken

UTGA SEG FOR Å VÆRE JENTE: Mannen som er tiltalt brukte dette bildet og nicket 'cillepia15' for å komme i kontakt med unge gutter på nettet. Nederst til høyre krimsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Kløkstad under politiets pressekonferanse i fjor høst.

Bodø-mannen er tiltalt for utuktig og seksuell omgang med i alt 11 gutter der ett av barna var under 10 år da det skjedde. I tillegg tiltales mannen for å ha forledet barn til seksuelt krenkende adferd foran web-kamera, og for å ha vært i besittelse av filmer som viste barn i seksuell aktivitet.

Ber om tilgivelse

– Etter ett år i varetekt synes det er på tide å få møte i retten slik at hans versjon også får komme fram, sier Nils Aga som er forsvarer for den 36-årige overgrepstiltalte bodømannen.

Han sier 36-åringen gruer seg til å stå ansikt til ansikt med ofrene igjen, og at han ber om tilgivelse for sine handlinger.

– Han gruer seg til å treffe igjen de som han har begått disse grusomme handlingene mot. Han er opptatt av at disse guttene må ha det fælt nå. Han skulle ønske de slapp å møte i retten. Dette vil bli en ny belastning for dem. De har allerede vært igjennom politiavhør. Nå må de stå fram, og lese om dette i media. Min klient vil ta sin straff, men han synes at ofrene bør slippe å møte i retten, sier Aga til NRK.no.

Håper å slippe forvaring

Riksadvokaten har pålagt statsadvokaten i Nordland å legge ned påstand om sju års forvaring, men det mener Nils Aga er feil.

– Han erkjenner fullt ut straffskyld for det han er tiltalt for. Sett fra hans ståsted er straffesaken kun et spørsmål om hvilken straff skal han ha, og hvilken erstatning skal han betale til ofrene, sier Aga.

36-åringen håper han slipper å bli dømt til forvaring.

– Han mener en tidsbestemt fengselsstraff er mer riktig, sier Aga.

Han mener en riktig dom for hans klient vil være en fengselsstraff på mellom fire og seks år.

Tung tid i varetekt

Nils Aga

Mannens forsvarer, Nils Aga, sier hans klient gruer seg til å stå ansikt til ansikt med ofrene igjen, og at han ber om tilgivelse for sine handlinger.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Aga forteller at 36-åringen ser fram til å få andre soningsforhold enn den har hatt i varetekt i Bodø fengsel.

– Det første halve året i Bodø fengsel måtte han låse seg inne 24 timer i døgnet. Han er blitt utsatt for hån, rop og spark i dører og vegger. Det har ikke vært noen verdig måte å tilbringe varetekten på. Derfor bør han snarest mulig komme på soning som er tilpasset det han blir dømt for, sier Aga, som understreker at de siste månedene har soningsforholdene vært litt bedre.

– Tungt for ofrene

Bistandsadvokat til to av ofrene, Hilde Guldbakke, frykter at rettssaken blir en ekstra belastning for dem.

– Mest sannsynlig er det veldig tyngende og belastende. Men man vet fra andre saker at det kan være en lettelse å få forklart seg ansikt til ansikt, og få skjøvet ansvaret over på der det hører hjemme, nemlig hos tiltalte, sier hun.

11 små gutter

Beslag i overgrepssaken i Salten politidistrikt

Politiet gjorde beslag av 400 videofilmer og 1500 bildefiler hos 36-åringen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Saken ble rullet opp i fjor høst da faren til en 11-åring fant foruroligende tekstmeldinger på sønnens mobil.

Han varslet politiet, som pågrep mannen 9. november 2009. Politiet gjorde beslag av 400 videofilmer og 1500 bildefiler hos 36-åringen.

Etterforskningen viste at mannen hadde brukt nettet aktivt for å komme i kontakt med barna. Han skal ha hatt 1200 unike chattekontakter på MSN. Ifølge politietterforskningen brukte bodømannen nicket, eller kallenavnet, «cillepia15» og «guttenfranord» til å få gutter fra flere steder i landet til å utføre handlinger av seksuell karakter foran webkamera.

Guttene trodde antakelig at det var en jente på andre siden av kameraet.

Tre grove overgep

Ifølge tiltalen startet overgrepene i 1997, og pågikk fram til høsten 2009.

Politiet i Salten mener at enda flere unge gutter har vært utsatt for overgrep via web-kamera, men har ikke klart å identifisere alle disse. Bakgrunnen for det er hovedsakelig reglene for datalagring, som har gjort denne delen av etterforskningen vanskelig.

De forskjellige kriminelle handlingene politiet mener mannen har utført har strafferammer på mellom ett og 21 års fengsel.