NRK Meny
Normal

Grisebonden har med seg våpen inn i eksplosjonsområdet

Grisebonde Steinar Jakobsen har med seg våpen når han nå slipper inn i eksplosjonsområdet hvor de 1500 grisene hans har vært isolert i ett døgn. – Vi er forberedt på det verste, sier han.

Eksplosjonsområdet i Drevja

Ingen vet nøyaktig hvor store skadene er i området der en lastebil fullastet med sprengstoff eksploderte i går. – Restriksjonene gjelder fortsatt, sier politiet, som nå skal ta seg inn på eksplosjonsstedet sammen med brannvesenet og sprengstoffeksperter.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Stemningen er ikke god akkurat nå. Vi er forberedt på at vi må avlive grisene om det blir nødvendig, sier grisebonde Steinar Jakobsen til NRK.no.

Det er derpå i Drevja etter at en lastebil begynte å brenne. Lastebilen inneholdt trolig 15 tonn med slurry, som er et mellomprodukt for sprengstoff. To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet.

Steinar Jakobsen, grisebonde Drevja

– Stemningen er ikke god akkurat nå. Vi er forberedt på at vi må avlive grisene om det blir nødvendig, sier grisebonde Steinar Jakobsen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Fortsatt er et førtitalls personer evakuert fra området. Politiet opprettet i går en sikkerhetssone med ferdselsforbud på én kilometer radius.

Området har i snart ett døgn vært avsperret, og ingen vet nøyaktig hvordan det ser ut der.

Går inn i området nå

Onsdag formiddag tar en gruppe bestående av folk fra brannvesenet, politiet og sprengstoffirmaet som leverer sprengstoffet inn på eksplosjonsstedet.

– Det ligger eksplosiver rundt i terrenget som de ikke har kontroll over. Derfor må sprengstoffekspertene klarere en korridor ned til driftsbygningen. Når det er trygt, slipper vi som tilhører gården inn sammen med en veterinær, forteller Jakobsen.

Steinar Jacobsen har ikke fått noen informasjon om hvordan det ser ut på familiegården.

– Ingen har vært inne i området siden klokka 16 onsdag. Men vi har sett bilder fra området. Hvordan det ser ut inne i fjøset vet vi ingenting om, sier han til NRK.no.

Da NRK.no snakket med grisebonden onsdag fryktet han for livet til de 1500 grisene etter eksplosjonen. Han var også redd for hvordan det ville gå med dyrene dersom strømforsyningen til driftsbygningen var kuttet.

Frykter panikksituasjon

– Vi har automatisk fôring som går på strøm. Fortrauene er fylt med glass. Har disse blitt knust, kan grisene ha spist knust glass, blandet med fôret. Det kan også ha oppstått en panikksituasjon, vi vet ikke, sier bonden.

Igjennom kvelden og natten har folk fra politiet holdt oppsyn med eksplosjonsstedet ved hjelp av kikkert fra lang avstand.

Fungerende stabsjef Jens Berget ved Helgeland politidistrikt om stedet hvor en lastebil med sprengstoff eksploderte tirsdag.