Normal

Full splittelse om oljeleting

Oljeboring i nord skaper full splittelse hos både de rødgrønne og de borgerlige partiene.

Gunnar Skjellvik

DET HASTER: – Vi må få en avklaring før valget. Dette er en viktig sak for hele landsdelen, sier Aps fylkesleder i Nordland, Gunnar Skjellvik.

Foto: NRK

For Venstre og Kristelig Folkeparti er det uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, skriver Dagsavisen.

Hissige på oljeleting

Oljeselskapene, med StatoilHydro i spissen, har for lengst startet kampen for å få åpnet havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen når forvaltningsplanen skal revideres i 2010.

Blant de rødgrønne er det imidlertid bare Ap som ivrer for at det skal åpnes for oljeboring.

Både Aps energipolitiske talsmann Tore Nordtun og Aps fylkesleder i Nordland, Gunnar Skjellvik, mener partiet må si et klart ja til oljeleting før valget i 2009.

– Når vi skal lage program neste år, bør Ap avklare sitt prinsipielle syn, der vi sier ja til prøveboring. Dette er en viktig sak for hele landsdelen, sier Skjellvik til Dagsavisen.

Men han møter motbør fra sine rødgrønne regjeringspartnere. Olje- og energiminister Åslaug Haga er skeptisk til å åpne for oljeleting og for SV er saken enda mer betent.

Borgerlig uenighet

Gunnar Kvassheim (V)

LUKKER DØRA: Gunnar Kvassheim (V), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Også på borgerlig side er det uenighet. Høyre og Frp er positive, mens Venstre og KrF går inn for varig vern.

- Jeg oppfatter det som en umulighet at vi kan sitte i en regjering som åpner opp for oljeboring, sier Gunnar Kvassheim (V), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget til Dagsavisen.