Frykter svidd gummi også utenfor racerbanen

I fjor tok utrykningspolitiet 23 førerkort i forbindelse med biltreffet på Arctic Circle Raceway i Mo i Rana. Denne helga er det nytt biltreff og politiet har allerede tatt flere fartssyndere.

Video Sommertreff

ACTIONFYLT TREFF: Når bilentusiastene samles i Rana går det hardt for seg. Ikke bare på banen, men også på nattestid. Politiet og arrangørene har skjerpet inn reglene og håper det går bedre i år.

– Jeg kan bekrefte at vi i går beslagla tre førerkort i forbindelse med stevnet. I dag har jeg fått beskjed om vi har tatt et par til, sier UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen.

Danielsen fryktet lenge at streiken i Unio ville spenne bein på UPs planer om ekstra kontroller i år, men i går ble streiken avblåst og UP er igjen på banen.

Tok 23 førerkort

Sommertreff er et årlig treff for flere tusen motorinteresserte på Artic Cirle Raceway som ligger ved Storforshei i Nordland.

I fjor var det flere av deltagerne på vei til eller fra stevnet som tråkket altfor hardt på gassen. Arrangørene har møtt relativ hard kritikk fra politiet. I fjor ble 26 førerkort beslaglagt, 131 forelegg ble delt ut og politiet mottok en rekke voldsanmeldelser.

Flere tusen mennesker samles i en eim av svidd gummi og bråkete motorer når det 8 sommertreffet arrangeres i i Rana i helga. Men i gledesrusen rundt raske biler ligger det også sikkerhetsutfordringer utenfor racerbanen.

Knuffing og skadeverk

Politiet er på banen, og det er ikke bare for hard tråkking på pedalen som er utfordringa.

– Det spesielle er jo at det tar av litt utpå kvelden. ved midnattstider mister mange litt av hemningene og det blir voldstendenser, knuffing og skadeverk. Vi har økt antall vakter hvert år og vi vurderer også aldersgrensen og strammer inn hvert år. Også i år, sier stasjonssjef ved Mo politistasjon, Roald Bjerkadal.

Sommertreff Mo i Rana 2011

SVIDD GUMMI: På det emste har det vært 1000 biler på Storforshei under Sommertreffet. Det blir mange hestekrefter og mye action.

Foto: Daniel Laberg

18-årsgrense på campen

Medaljen har altså sin bakside. Og arrangørene legger ikke skjul på at de må skjerpe seg. Det betyr 18 års aldersgrense på camp og arrangement på kveldstid. Og seks UP- patruljer vil overvåke E6 fra Mosjøen til Fauske hele helga.

– Nå i år mener vi at vi har et knallsterkt sikkerhetsteam, så det kommer til å bli bedre. Vi har innført 18 års aldersgrense på campen der det er lov å nyte alkohol. Alle som er under 18 må være på familiecampen inne på området, og her er det totalt alkoholforbud, sier daglig leder for Sommertreffet, Morten Bangås til NRK.

Mye holoi og trivsel

Men tross mye ordensproblemer så handler det mest om raske biler og svidd gummi i Rana i helga. Folk fra hele landet møtes på Arctic Circle Raceway for å vise fram bilen, seg selv og for å måle hestekrefter.

Ole Johnny Pettersen

Ole Johnny Pettersen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Her er det vel egentlig 1100 hestekrefter i sving, det er en kvikking, sier Ole Johnny Pettersen, halvt liggende under si raske bil.

– Jeg prøver å ordne det sånn at oljekjølerslangen kommer litt lengre unna eksosen. for her under blir det rødglødende i løpet av dagen. Det er fort gjort å brenne av noen slanger, forteller Pettersen.

Og at entusiastene koser seg på Storforshei skal ingen være i tvil om.

– Vi har det skøy og trivelig. Det er full fres på banen og mye action. Mye holoi, og da trives vi, smiler Pettersen.

3000 bil-entusiaster

Dette er det åttende Sommertreffet som arrangeres her på Storforsheia. Til å begynne med var dette bare en bitteliten guttegjeng som syntes det var artig å kjøre bil.

– Første året vi var her tror jeg vi var 17 biler og 25 mann totalt. Nå er vi litt fler, 3000 deltakere på ei helg. Vi har vært oppe i 1000 bilder, og fyller hele området og mer til med folk, sier Bangås.

Pantsetter alt de har

Arrangementet tar sikte på blide folk med felles interesser og stor lommebok for bilvedlikehold.

– Det er i utgangspunktet et arrangement for mannen i gata, som kommer med sin bil og får prøve å kjøre på noen annet enn en hullete E6 med elg og rein. Så er det blitt populært og tatt helt av. Folk finner ut at de ikke lenger kan bruke privatbilen til dette, men en egen banebil. Så pantsetter de hus og heim og fjøs og alt. Også er det bare bil som gjelder, humrer bilgeneral på Storforshei i helga, Morten Bangås.

Sommertreff Mo i Rana 2011

Sommertreffet Rana 2011

Foto: Daniel Laberg