Hopp til innhold

– Nå skal bjørnen tas, koste hva det koste vil

– Helt forferdelig, sier sauebonde Per Arne Knædal i Saltdal etter at han i helgen mistet flere dyr i bjørneangrep. Nå pågår jakten for fullt.

I morges kom jegerne ned fra fjellet i Saltdal, etter å ha jaktet på bjørnen som de siste dagene har herjet mellom E6 og hytteområdet med Trollhaugan ved Dugnadsveien til Misvær, skriver Avisa Nordland.

Hundene hadde fått ferten av bjørnen, men lukten var for utvasket etter regnværet natt til tirsdag til at jakten gav resultater.

Søkingen fortsetter med nytt mannskap utover tirsdagen, og det ventes at de vil finne flere kadavre etter hvert som letingen intensiveres.

– Forferdelig å vite at dyrene har lidd

Sauebonde Per Knædal

TØFFE FUNN: Sauebonden Per Arne Knædal synes det er forferdelig å finne dyrene sine etter bjørnens herjinger.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det var rett før helgen at sauebonden Per Arne Knædal i Saltdal fikk beskjeden enhver bonde frykter når sauene er ute til fjells.

– Det begynte på fredag med en sau som ble oppdaget med avrevet jur. Den var såpass skadet at vi måtte avlive den, forteller han.

I løpet av helgen ble det funnet tre nye kadaver – alle er nå dokumentert som bjørneangrep. I natt ble det søkt etter spor med hunder, og da ble to nye voksensauer funnet med betydelige skader.

– Vi legger ned så mye arbeid i det vi driver med. Da er det er helt forferdelig å finne dyrene på denne måten, og vite at dyrene sannsynligvis har pintes, sier han.

– Fellingstillatelsen kom sent

Sau tatt av bjørn

KADAVER: Her er et av kadavrene bjørnen har etterlatt seg. Bøndene i Saltdal håper jaktlaget finner bamsen raskt.

Foto: Ann Guro Hansen

Det befinner seg mye sau i området hvor funnene har blitt gjort.

– Hvis vi ikke får tatt denne bjørnen raskt, kan årets sesong bli katastrofal for bøndene i området, fastslår Knædal.

Han trekker, foruten jaktlaget, frem bruk av hunder og helikopter som mulige scenarioer for å få tatt bjørnen raskt.

– Den må tas, koste hva det koste vil, sier han.

Knædal har forståelse for at ting tar tid, men mener at fellingstillatelsen skulle ha kommet tidligere.

– Jeg mener at det ikke skal gå så lang tid når man har en slagbjørn i området, sier han.

– Kom raskt nok

Tore Vatne, seksjonsleder hos Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nordland

JOBBET SÅ RASKT SOM MULIG: Tore Vatne, seksjonsleder hos Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nordland, mener tillatelsen kom så raskt som mulig.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Tor Vatne er seksjonsleder ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, og mener tillatelsen kom raskt nok.

– Vi innvilget fellingstillatelse tre timer etter vi hadde mottatt søknaden. Vi registrerer kritikken, men vi forstår den ikke. Vi mener at tre timer er kort tid på behandling, sier Vatne til NRK.

Han forteller at Fylkesmannen har som målsetting å behandle slike søknader så raskt som mulig.

– I saker der en tillatelse åpenbart er riktig har vi en målsetting om å behandle søknaden samme dag. Det er ikke alltid det kan gå så fort - informasjon skal sjekkes opp, og en forvaltning kan ikke jobbe på minutter.

Overlevde jakten

Også i fjor sommer var det bjørner som forsynte seg av sauene i kommunen. I vinter hadde en av dem overvintret i Saltdal og bøndene fryktet nok en blodig sommer dersom de ikke fikk ta den av dage.

I hele vinter har hannbjørnen «NO19» ligget i hi i Saltdal. Dette er de første bildene av bjørnen et

NO19: I hele vinter har hannbjørnen «NO19» ligget i hi i Saltdal. Dette er de første bildene av bjørnen etter at den våknet.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

Det ble derfor søkt om en fellingstillatelse på bamsen, den såkalte «NO19», som ble innvilget.

I en drøy uke forsøkte jaktlaget å felle hannbjørnen, men da fellingstillatelsen gikk ut 16. mai var jakten resultatløs.

– Man har hatt kontakt med bjørnen og det ble også løsnet skudd, men man lykkes ikke med å felle den, fortalte seniorrådgiver Knut Morten Vangen i Direktoratet for naturforvaltning til NRK den gang.

Det spekuleres nå i om det er «NO19» som igjen herjer i området.

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn opplyser at det i fjor var tre forskjellige bjørner i Saltdal.

– Det er for tidlig å se om det kan dreie seg om den samme bjørnen. Vi har funnet bjørnehår ved siden av et kadaver og det er sendt til DNA-analyse i Passvik. Vi venter svar på disse prøvene mot slutten av uka, sier han.

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn

VENTER SVAR: Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn venter svar fra DNA-prøver mot slutten av uka. Prøvene kan gi svar på om bjørnen som forsynte seg av sau i Saltdal i fjor sommer er tilbake.

Foto: Glenn Peter Knædal