Frp-topp starter innsamlingsaksjon for fattige

– Det er mange hverdagsmennesker i Bodø som sliter. Økt eiendomsskatt og bompengeinnkreving vil gjøre at flere havner under fattigdomsgrensa, sier leder i Nordland Fremskrittsparti Jonny Gulbrandsen. – Hyklersk, mener Bodøs varaordfører.

Jonny Gulbrandsen

– Jo flere som bryr seg, jo bedre. Jeg vil ha mer frivillig innsats, sier bystyrerepresentant i Bodø og leder i Nordland Fremskrittsparti, Jonny Gulbrandsen.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Jeg vet om familier som sitter igjen med bare noen hundrelapper når alt annet er betalt, og som ikke har råd til å kjøpe julegaver til ungene sine. Det er trist, sier Frp-toppen, som også sitter i Bodø bystyre.

Innføringen av bompenger i Bodø denne høsten rammer også de aller svakeste, ifølge Gulbrandsen.

– Bompenger er en ekstrautgift på mange tusen kroner i året. Mange vil merke økt eiendomsskatt i Bodø etter nyttår.

Gulbrandsen fikk ideen til innsamlingsaksjonen da han så på Artistgallaen på TV 2 i helga. Han la sporenstreks ut følgende innlegg på Facebook:

«Har nå bestemt meg, dere. Jeg har mang en gang stått på talerstolen i Bodø bystyre og snakket om dem som ikke er så heldig som oss som har god jobb, greit hus og flott bil. Nå samles det inn penger i store mengder til de som ikke har det bra UTENFOR våre grenser. Jeg har bestemt meg. Når jeg kommer tilbake til Bodø, skal jeg starte en innsamlingsaksjon for dem som ikke har det så bra i BODØ. Jeg starter selv med å gi 1.000 kroner, og håper MANGE av mine venner gir litt ut i fra den muligheten de har. Sammen kan vi bidra til at de som ikke har det så lett i Bodø også får det litt bedre. Sammen kan vi også gjøre en forskjell for en del Bodøborgere.»

Vil utgjøre en forskjell

Gulbrandsen understreker at innsamlingsaksjonen er en spontan idè, og at han derfor ikke har tenkt veldig mye på hvordan den skal organiseres. Han vil starte med å opprette en konto, og deretter ta kontakt med privatpersoner og bedrifter.

– Målet er å samle inn noen titusen kroner, så får vi se hvor det bærer.

Han er klar over at det er mange som allerede samler inn penger for å hjelpe hverdagsmennesker.

– Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen, Shirley Bottolfsen og initiativet Alternativ jul i Bodø. Jeg ser ikke bort fra at vil vil samarbeide med ulike organisasjoner om fordeling av pengene.

– Nedskjæringer i vente

Antall barn som lever i fattigdom i Norge, fortsetter å øke. Nye tall fra SSB viser at det er 84.300 av de minste blant oss som er fattige. Rundt fem prosent av dem bor i Bodø.

Etter høstens kommunevalg tapte Høyre og Frp makten i Bodø, som de neste årene må snu hver stein for å nå målet om å spare flere titalls millioner kroner. For å unngå store kutt i helse og sosialsektoren i Bodø, økte bystyret med Ap og Rødt i spissen eiendomsskatten med 50 prosent, noe som for mange innbyggere betyr ei ekstraregning på drøye 2000 kroner årlig.

– Alt i alt vil de politiske vedtakene føre til at flere bodøværinger havner under fattigdomsgrensa, tror Gulbrandsen.

– Hyklersk

Synne Bjørbæk

– Jonny er en erfaren politiker og vet godt at vi ikke avskaffer fattigdom gjennom veldedighet. Vi politikere kan derimot sørge for en mer rettferdig fordeling gjennom politiske vedtak, sier varaordfører Synne Bjørbæk.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Varaordfører Synne Høyforsslett Bjørbæk fra Rødt synes det er bra at Gulbrandsen ser at de økende forskjellene mellom folk er urettferdig, og ønsker å gjøre noe.

– Nettopp eiendomsskatten et verktøy for omfordeling fra de som har mest til de som har minst.

Ved siden av eiendomsskatten er bygging av kommunale boliger et viktig grep for å begrense fattigdom, ifølge varaordføreren.

– Frp i Bodø stemte i mot flertallspartienes forslag om satsing på 400 nye kommunale boliger. De stemte også imot forslaget om at familier som mottar sosialhjelp skal få gratis årskort på Badeland. Heldigvis ble disse forslagene vedtatt likevel. Men sett i sammenheng med FrPs eget budsjettforslag og stemmegivning blir det litt hyklersk å skulle drive med veldedighet et par uker seinere, mener hun.