Hopp til innhold

Freyr får 1,12 mrd. kroner fra EU

Batteriselskapet har blitt tildelt en støtte på 100 millioner euro fra EU, melder E24.

Det tilsvarer omtrent 1,12 milliarder kroner med nåværende kurs. Støtten skal gå til utviklingen av Freyrs Giga Arctic-prosjekt i Norge.

Ifølge E24 kommer EU-støtten fra unionens innovasjonsfond (EUIF) og er en del av EUs innsats for å fremme lokal produksjon av batteriløsninger.

I Mo i Rana reises det i disse dager et gigantisk industribygg til en verdi av 17 milliarder kroner. Prosjektet, med navnet Giga Arctic, har blitt møtt med stor begeistring, både lokalt og fra myndighetene i Norge.

En testfabrikk er allerede ferdig og tatt i bruk, og tirsdag kom det aller første fungerende batteriet ut av produksjonslinjene.

Staten har gitt lovnader om 4 milliarder kroner i lån og lånegaranti for å få prosjektet i gang, men disse er ikke utløst ennå.

Den videre byggingen av den store fabrikken har derfor vært høyst usikker.

Freyr bygger nemlig også en fabrikk i USA, Giga America.

Og etter at IRA tråde i kraft begynte Freyr å dreie oppmerksomheten over til statene.

NRK har omtalt hvordan selskapet holder tilbake bestilling av stål og betong i påvente av en avklaring om videre fremdrift.

– Etter regjeringens pressekonferanse tidligere i dag, ser Freyr frem til å raskt å få klarhet i hva tiltakene som er presentert betyr i praksis for konkurransekraften for ytterligere investeringer av Freyr i Norge, sa administrerende direktør i selskapet, Tom Einar Jensen til NRK i juni.

Hva som kommer fram etter hvert, vil få en direkte innvirkning på i hvilken grad ytterligere privat kapital kan reises til Giga Arctic-prosjektet i Mo i Rana.

I slutten av juni la næringsministeren frem fem nye tiltak for å legge til rette for grønn industriutvikling i Norge. Både opposisjonen og batteriselskap tar til orde for at de ikke var helt fornøyd.

Thomas Bergan fabrikksjef og konserndirektør for operasjoner Tove ljunquist holder opp det første batteriet som er produsert, ladet og testet ved Freyrs mini-batterifabrikk i Mo i Rana.
Foto: Frank Nygård / NRK