Hopp til innhold

Lavtrykk gir kraftig væromslag: – Unngå for all del skredterreng i helga

Mye snø i fjellet kombinert med varme og store nedbørsmengder gjør at NVE har gått ut rødt farevarsel for skred.

Lavtrykk på vei inn mot Norge

Det er et kraftig lavtrykk fra Island som flytter seg nordøstover, som har skylden i at det blir dårlig vær i helga.

Foto: Illustrasjon fra earth.nullschool.net

– Det drar seg til i morgen.

Tommy Skårholen er vaktleder for snøskredvarslinga hos NVE. Han har nettopp oppdatert skredvarslinga som finnes på Varsom.no.

Varslet viser at det er god grunn til å utvise varsomhet i helga, om du har planer om å bevege deg i skredutsatt terreng.

I store deler av landet er det faregrad 3 – betydelig, lørdag. Søndag kommer faregraden opp i rød. Det vil si faregrad 4 – stor.

«Omfattende ustabile forhold pga. store nedbørmengder og mildvær høyt til fjells. Store naturlig utløste skred forventes. Unngå alt skredterreng og utløpsområder», skriver NVE.

Ofoten, Salten, Helgeland og Indre Fjordane samt Voss og Hardanger er stedene hvor skredfaren blir størst.

– Søndag trekker varmen høyere til fjells. Det ventes store nedbørsmengder i form av regn, opptil 100 mm enkelte steder. Kombinert med at det er mye snø i fjellet, så ventes det store, naturlige utløste skred.

Rødt farevarseø

Røde varevarsel hos Varsom.no.

Foto: Varsom.no

Oppfordringa er klar:

– Unngå for all del skredterreng, det vil si terreng brattere enn 30 grader. Snødekket blir veldig ustabilt og tungt når det fylles med vann.

I tillegg har NVE ute farevarsel for flom:

– Det kan bety oversvømmelser og flomskader på bebyggelse i utsatte områder.

Lavtrykk på vei inn

Det er et kraftig lavtrykk fra Island som flytter seg nordøstover, som har skylden.

– Det betyr at hele sulamitten med kraftig vind og nedbør kommer innover fastlandet og Nordland, sier statsmeteorolog Sevim Müller.

Han har ingen gode nyheter for nordlendingene som ønsker seg rolig og fint vær til helgen.

Lavtrykket som kommer innover kysten vil føre til sørlig sterk kuling utsatte steder på dagtid. Men den kraftigste vinden kommer mot kvelden.

– Om kvelden kan vi forvente sørvestlig liten storm, spesielt i Lofoten og Vesterålen. Sørvest passer bra med retningen til Vestfjorden, så her kan det også bli full storm, sier meteorologen.

Farevarsler på løpende bånd

Vindkast er det også nok av ute på havet, men som også kan komme innover land utsatte steder nord i fylket.

– Vi sender ut et varsel for kraftige vindkast på gult nivå for Ofoten, Vesterålen og Troms. De kraftigste vindkastene kan også komme innover land i Ofoten, og her snakker vi om 25–30 meter per sekund.

Fra lørdag morgen av blir det også litt snø som beveger seg nordover. Her kommer det til slutt til å bli en overgang til regn i lavlandet.

Etter en liten pause vil det komme et nytt lavtrykk innover fylket på søndag, noe som fører til store nedbørsmengder og oransje farevarsel.

– Det blir sendt ut et farevarsel på oransje nivå på søndagen. Det gjelder for Helgeland, Salten og Saltfjellet, hvor vi forventer 60–70 millimeter på 12 timer. Hvis man ser på hele døgnet, blir det bortimot 100 mm på 24 timer.

Våt julekule i Stavanger

Bar bakke og vått vær er prognosene flere steder i landet inn mot nyttårsaften. Været på selve nyttårsaften er usikkert, men det kan se ut til at den blir dominert av nedbør og overskyet vær.

Foto: @79marhol / Instagram

Skredfare flere steder

I løpet av helgen vil også temperaturen øke flere steder i nord, og det kan spesielt merkes på nedbøren som kommer på søndag.

– Det vil være perioder med regn og sludd i Nordland, faktisk ganske langt nord i fylket. Det blir ikke fullt så mye regn i Troms og Finnmark. Her blir det mer bygepreget nedbør, sa meteorolog Hanne Beate Skattør 1. juledag og fortsetter:

– Det som kommer i Troms vil nok være sludd eller våt snø, siden gradestokken vil vise rundt null på søndagen.

– Hvordan blir kjøreforholdene i helgen?

– Det kan bli vanskelige kjøreforhold og mye vind med sterk kuling og storm på kysten av Nordland på lørdagen, sier Skattør.

25 sekundmeters vind ved Laukvik i Lofoten

Vind på 25 meter i sekundet og høye bølger utenfor Lofoten i 2013. På lørdag kan flere steder langs Nordlandskysten forvente seg sterk kuling til liten storm.

Foto: June Grønseth

Vanskelig nyttårsspådom

Etter helgen vil lavtrykket i nord trekke seg østover.

Nyttårsværet er ikke meislet i stein, men det kan se ut til at flere steder i landet vil oppleve overskyet og vått vær.

Hanne Beate Skattør

Meteorolog Hanne Beate Skattør.

Foto: MET

– Det blir litt grov spådom om nyttårsaften, men det ser ut til at det kan være vått og grått sør i Nordland, mens det nord i fylket og i Troms og Finnmark kan være mer bygepreget og skiftende vær.

Vestlandet vil i helgen også bli truffet av en lang periode med regn, mens Østlandet etter all sannsynlighet slipper unna alt av nedbør både i og etter helgen.

Østafjells vil få plussgrader, sammen med Trøndelag som begge vil ha mye skyet vær inn mot årsskiftet.

– Lavtrykket kommer inn på Vestlandet og, noe som vil gi mye vind og nedbør. Det kommer til å pøse på med ganske mye nedbør over flere dager, mens det på Østlandet bare blir en lokal tåke før helgen, og ellers ikke så mye å snakke om.

Nedbørsmengder søndag

Slik ser det ut når lavtrykket kommer innover Nordland i helgen. Det er sendt ut farevarsel for både snøskredfare og nedbørsmengder.

Foto: Meteorologisk institutt