Normal

Forventer lav vinterstrømpris

Norske strømkunder kan glede seg over lave strømpriser til vinteren. – Jeg ville ikke vært veldig redd for regningen i vinter.

Kraftmagasin

Til tross for at vannmagasinene ikke er fulle, vil strømprisen trolig holde seg lav resten av vinteren.

Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)

Nordmenn bruker aldri så mye strøm som de gjør i vintermånedene, og en lav strømpris vil kunne gi mange håp om ei ufarlig regning.

Markedssjef Frank Sundermeier i kraftleverandøren Kraftinord mener sjansen er stor for at strømmen vil holde seg rimelig gjennom sesongen.

– Vi ser at prisene har justert seg noe opp, men sammenlignet med tidligere år har vi fortsatt ganske lave priser med rundt 33 øre i spotpris.

Liten økning fra i fjor

Det til tross for lite nedbør har gitt lav vannstand i kraftmagasinene, noe som igjen har ført til høyere prisnivå på strømmen her til lands.

For en av grunnene til at elektrisitet ikke er like rimelig som det billige fjoråret, er et tørt år med lite vann i magasinene forteller Ellen Skaansar i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– På grunn av det har vi importert mer kraft i år enn i fjor. I tillegg hadde vi lite snø i fjellet sist vinter, som også påvirket hvor mye vann som er tilgjengelig for kraftproduksjon.

Dermed har kraften blitt vanskeligere å få tak i. Været er en av de aller viktigste faktorene som påvirker prisene, og spesielt nedbør.

– Trenger ikke binde strømprisen

Sundermeier i Kraftinord mener likevel det ligger an til fortsatt lave priser i månedene som kommer.

– Jeg ville ikke vært veldig redd for prisene i vinter, men blir det sprengkulde får vi fort en litt annen situasjon. Da kan det fort begynne å krype opp mot 40 øre.

– Bør man binde strømprisen?

– Vi har hatt perioder tidligere hvor vi har hatt sterkere anbefalinger om å binde strømprisen enn vi har i dag. Selv tror jeg prisene for kommende vinter kommer til å bli ganske akseptabel for de aller fleste.