Hopp til innhold

Aksjonerte mot russisk luksusyacht i Norge, eid av tidligere KGB-offiser

Politiet, Kystvakten og Tolletaten gikk onsdag om bord i en stor luksusyacht, som lå til kai i Narvik. Tidligere spionsjef i Norge, Ola Kaldager, er ikke overrasket.

Den russisk luksusyachten «Ragnar» ligger til havn i Narvik.

Den russiske luksusyachten "Ragnar" ligger til havn i Narvik.

Foto: Kjetil Moe

Forsvaret, politiet og tolletaten gikk i dag til kontroll i Narvik havn mot en russisk luksusyacht, som ankom Narvik forrige torsdag.

Ifølge avisa Fremover har forsvaret fulgt med på båten, som er eid av en tidligere KGB-offiser og venn av Vladimir Putin, Vladimir Strzhalkovsky.

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Mari Lillestø, sier at aksjonen var mer en kontroll, og at den foregikk uten dramatikk.

– Vi har hatt en samarbeidskontroll av et utenlandsk fartøy i Narvik havn, og der er det blant annet utført schengenkontroll av utenlandske borgere som har kommet til Norge.

– Hva var bakgrunnen?

– Vi har ofte kontroller av fartøy hvor de om bord ikke er schengenborgere.

– Har det kommet noe spesielt ut av kontrollen?

– Jeg har ikke fått noe tilbakemelding om at det har vært noen reaksjoner, nei. Dette er mest rutinemessig. På lik linje med et skotsk fotballag som også kom til Norge i dag, sier Lillestø, og refererer til Celtic og deres supportere, som skal spille mot Bodø/Glimt i morgen, torsdag.

Narvik er den nordligste byen i Nordland før fylkesgrensen til Troms.

Stor Nato-øvelse i Norge

Narvik-besøket skjer samtidig som den store vinterøvelsen Cold Response starter, hvor 35.000 soldater fra 28 nasjoner deltar.

Det er neppe tilfeldig, mener tidligere etterretningssjef i Norge, Ola Kaldager.

– Det er ikke spesielt overraskende. Dette er noe russerne har gjort i årevis når det har vært store, allierte øvelser i Nord-Norge.

At det er en god venn av president Vladimir Putin, syns han er spesielt.

– Da kommer de ofte inn, tidligere med fiskebåter og mer avanserte fartøy. Det er jo litt spesielt at dette er en god venn av Putin som kommer her, og som har vært tidligere KGB-offiser.

– Hva slags informasjon er de ute etter?

– Teknisk informasjon, avlytting av radiosamband, eventuelt om de er så heldig at de har kontakter på land som kan gi de mer informasjon, så får de vel det og.

Ola Kaldager

Ola Kaldager er tidligere etterretningssjef i Norge, og er nå lokalpolitiker og varaordfører i Gildeskål i Nordland.

Foto: Ola Helness / NRK