Hopp til innhold

Forsvaret opphever taushetsplikten

Generalinspektøren i Sjøforsvaret opphever taushetsplikten i forbindelse med Western-forliset slik som granskningskommisjonen har bedt om.

Arkivfoto: Western

Sju menn mistet livet i forliset i 1981. De etterlatte har aldri slått seg til ro med de forklaringene som tidligere granskninger har gitt.

Foto: Arkivfoto: Western / NRK

Alle ansatte, tidligere ansatte eller vernepliktige, kan nå  fortelle det de vet om forliset som skjedde for 26 år siden.

- Når det gjelder denne saken så anmoder vi våre ansatte og tidligere ansatte til å gi de opplysninger som de måtte ha - med unntak av det som vedgår rikets sikkerhet, sier informasjonssjef, kommandørkaptein, Ketil Steine.

Hull i trålbakken

Den 6 februar 1981 forliste fiskebåten Western på Helgeland mellom Lovund og Myken. Sju menn mistet livet.

Forliset har tidligere blitt gransket - da var konklusjonen at båten kantret i dårlig vær. Nå er den nye granskningskommisjonen, ledet av Brit Ankill, snart ferdig med sitt arbeid, men de har vært avhengig av hjelp fra Forsvaret for å kunne få frem alle fakta og svar.

Flere har reist teorier om at Sjøforsvaret var involvet i ulykken - det er blant annet funnet hull i trålbakken på skipet som kan indikere på at Western ble beskutt.

Både private undervannsbilder og bilder tatt av marinens KNM Tyr viser to hull framme i båtens aluminiumsoverbygg.

Avgjørende svar

Nå over 26 år senere velger altså Sjøforsvaret å oppheve taushetsplikten for sine ansatte - noe som kan gi avgjørende svar på hvorfor båten plutselig forliste.

 - Dersom det settes fram rykter eller beskyldninger mot Sjøforsvaret, så er vi de første som vil at saken skal bli grundig gransket, sier Steine til NRK Nordland.

- Jeg har ingen indikasjoner på at disse ryktene er riktige. Dersom kommisjonen ønsker det så kan de også få tilgang på arkiverte loggbøker fra denne perioden, sier Steine.