Hopp til innhold

Johanne (15): – Folk blir litt sjokkert hvis du ikke har bunad

En enkelt bunad kan koste opp mot 80.000 kroner. Likevel føler mange norske tenåringsjenter et press om å ha det. – Folk blir litt sjokkert hvis du ikke har bunad og lurer på hvorfor du ikke har det, sier Johanne Nilsen (15).

Johanne Nilsen

Johanne Nilsen fra Bodø konfirmerte seg sist helg i en bunad hun har arvet. – Jeg hadde aldri ønsket å få en bunad i gave. Det er det ikke verd.

Foto: Benjamin Fredriksen

Dekkede langbord, gavedryss og fotografering under nyutsprunget løv. Over hele landet skal årets konfirmanter feires og for svært mange er bunaden et obligatorisk tilbehør til den store dagen.

– Føler man blir sett ned på

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier konfirmanter bør være med på å spare til bunad.

Foto: NRK

Men en bunad koster i dag mellom 20.000 til 80.000 kroner og innebærer en stor investering for en familie. Likevel opplever mange teåringsjenter et press om å ha nettopp bunad til konfirmasjonen.

– De aller fleste har bunad og de som ikke har det skiller seg litt ut, sier Johanne Nilsen (15).

Hun ble konfirmert sist helg og hadde på seg en bunad hun har arvet. I hennes konfirmantgruppe hadde de aller fleste jentene på seg nye bunader.

– Folk blir litt sjokkert hvis du ikke har det og lurer på hvorfor. Mange føler de blir sett ned på hvis de ikke har det og det er mye snakk om bunadene i konfirmasjonsperioden.

Forbrukerøkonom: – Konfirmasjon har blitt et minibryllup

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier hun forstår at både ungdommer og foreldre kan føle på et kjøprepress når konfirmasjonsdagen står for tur.

– Mange foreldre er redde for at barna deres skal føle seg utenfor og bukker derfor under for presset om å kjøpe bunad, selv om kanskje ikke økonomien tillater det.

Konfirmasjonen er en kostbar affære i seg selv og Sandmæl mener det har utviklet seg til å bli et mini-bryllup.

– Mens man før gjerne hadde konfirmasjonen hjemme, med enkel servering, har det nå utviklet seg til å bli rene minibryllup.

I en ny undersøkelse DNB nylig gjennomførte, kom det fram at årets konfirmanter i snitt får 10.200 kroner i gave av foreldrene sine.

– Og det er gjerne utenom en eventuell bunad.

Hun oppfordrer foreldre til å være strenge og ikke falle for kjøpepresset.

– Ta for all del ikke opp forbrukslån for å dekke inn utgiftene for en konfirmasjon. Hvis konfirmanten ønsker seg en bunad, bør de kunne være med å spare til det selv.

Mener det er greit å kjøpe billig-bunad i utlandet

Den ferske konfirmanten fra Bodø, sier hun ikke ville tatt i mot en bunad hvis hun ikke hadde fått den arvet.

– Det synes jeg ikke det er verdt. Det er alt for dyrt.

Som NRK tidligere har fortalt, så produseres nå stadig mer av landets bunader i Estland og Kina. Det har 15-åringen full forståelse for.

– Hvis det gjør at flere har råd til det, så synes jeg det er helt greit.

Kulturarv

Omtrent så mange som 75 prosent av alle norske kvinne ha bunad. Det betyr at det henger rundt 1,5 millioner bunader rundt om i landet. Samtidig produseres stadig flere av dem i utlandet for å holde produksjonsprisen nede.

Foto: Åsta URdal / NRK