Hopp til innhold

Flyr lavt langs elva

NRK Nordland har fått egen luftfotoavdeling. Se de fantastiske bildene fra Futelva utenfor Bodø.

Se NRKs luftfoto fra Futelva

Høyt henger de, og bråkete kan de være. De såkalte multikoptrene som så mange har anskaffet seg de siste årene. Det gjelder også NRK Nordland som har skaffet seg sin egen lille luftfotoavdeling.

Se også: Se elgen bli skremt på rygg

– Fantastiske bilder

Bildene fra lufta kan bli utrolig vakre og kan gi NRKs seere opplevelser som før kunne koste tusenvis av kroner for å få til. Som en øvelse lagde NRK Nordlands luftfotografer denne videoen fra Futelva.

– Vi jobber jo for at publikum skal få de beste bildene, men vi håper likevel at vi ikke ødlegger noe av utstyret når vi øver. Man skal jo ikke kaste bort lisenspenger, sier fotograf Bjørn Erik Rygg Lunde.

Han mener at bildene er unike.

– Det er jo utrolig flott langs Futelva, og når du filmer den på denne måten så blir det en opplevelse. Det er fantastiske bilder som kommer fram når man flyr langs vannet, sier han.

– Vi har akkurat fått verktøyet og måtte lære oss å fly på trange plasser, over vann og så nært elvefaret som mulig, sier Ola Helness som er pilot på helikopteret.

LES OGSÅ: Dette ufo-liknande utstyret kan ta unike bilder og film

Sikkerheten først

Det medfører risiko å fly med et slikt helikopter. Bare helikopteret i seg selv veier over et kilo, og dermed kan det være risikabelt å fly over mennesker.

– Vi jobber i team, hvor en er spotter og den andre er pilot. Altså en flyr og den andre følger med. Vi passer på å ta hensyn til både omgivelsene og trafikk rundt, slik at alt er trygt, sier Lunde.

Og selv om slike helikoptre ofte er programmerte og hjelper til med den faktiske flyvingen, er det ikke bare enkelt å manøvrere en slik farkost.

– I de klippene du ser her, så var det absolutt mest utfordrende å fly under broa, og vi holdt på å ende i vannmassene. Heldigvis gikk det bra. I et klipp kan du se at vi flyr over noen folk, men de we informerte om at vi flyr slik at vi ikke tar noen risiko, sier han.

– Alle papirer i orden

– Vi er jo godkjente hos myndighetene for å kunne operere dette verktøyet på en ordentlig måte, sier NRKs helikopterfotograf Ola Helness.

Frem til nå har man måttet søke Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) om tillatelse for å kunne fotografere på denne måten, men ut året vil nå NSM løsne litt på snippen.

Frem til årsskiftet kjører Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) en prøveordning der hobbyfotografer ikke lenger trenger å søke om tillatelse for å fotografere fra droner, modellfly eller –helikoptre. Noen kriterier må likevel oppfylles. Dronen må være innen synsrekkevidde og ikke befinne seg i nærheten av et område med fotoforbud.

Her har du en oversikt over hva du må ta hensyn til om du filmer fra luften.

Sommerparadiset

Det er ikke tilfeldig at NRK-fotografene valgte nettopp Futelva som øvingsområde.

– Det er ei spesiell elv, og det er nesten alltid varmt i vannet her, forteller Helnes, og legger til;

– Dette er jo badeplass nummer 1 i Bodø-området, vi håpet å få filmet noen som bader, men denne gangen hadde vi ikke flaks, sier han.

Futelva renner fra Soløyvannet og ut i Saltenfjorden i Bodø. Totalt er elva litt over 3 kilometer lang og inneholder både laks og sjøørret for den som er fiskeinteressert. I følge Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal det også være elvemusling i Futelva.

Elva er et populært turområde for Bodø-folk. Her kan du lese litt om turmulighetene rundt Futelva.

Les også: Her kan du se flommen i Trysil fra lufta