Hopp til innhold

Flomfaren øker: Her har elven gått over sine bredder

Snøen smelter i sommervarmen og det varsles om flom på oransje nivå for vassdrag i Nordland, Troms og Nord-Trøndelag. I Saltdal i Nordland har Evenesdalelva rent inn i garasjen til Berit Schjelderup.

Flom i Røkland i Saltdal

På Pothus ved Røkland møtes Evenesdalelva og Saltdalselva, og her har vannstanden økt mye de siste dagene. Og verre kan det bli, skal vi tro NVE.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Det er ikke noen særlig god følelse, sier Berit Schjelderup som i gummistøvler står i vannet, der det normalt skal være tørt.

På Pothus ved Røkland møtes Evenesdalelva og Saltdalselva, og på kort tid har garasjen til Berit og Tor Schjelderup blitt forandret til et naust. Kjelleren har også begynt å fylles med vann.

Vannstanden sank noe i natt, men i dag stiger vannet igjen.

– Det er verste er elva som går over breddene rett her borte, sier Schjelderup.

Berit Schjelderup vasser fra garasjen sin.

Berit Schjelderup må vasse mellom garasjen og huset på Pothus ved Røkland i Saltdal.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Oransje nivå

Flommen er allerede varslet i Nordland og Troms, men nå vil NVE også advare folk lenger sør.

– Vi har akkurat sendt ut et varsel på oransje nivå for vassdragene i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms, sier hydrolog Heidi Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Hva betyr det?

– Det betyr at vi venter en større flom enn vi varslet i går. Akkurat hvor mye vann det vil være i elvene vil variere, men vi ser at vannføringen er økende og vil øke gjennom helgen.

– Er det noen områder som er særlig utsatt?

– Det gjelder særlig vassdragene som drenerer de snørike områdene hvor snøsmeltingen har kommet godt i gang, som er mest utsatt.

– Hvor ofte går dere ut med et oransje varsel?

– Det skjer i gjennomsnitt hvert femte år. Den siste store snøsmelteflommen så vi i Nord-Norge i 2013.

– Hva er potensielt konsekvensen av flommen?

– Det er økt flomfare langs vassdragene. Det vil også være økt fare for sørpeskred og våte snøskred. Vi ber folk være varsomme og lese seg opp de siste varslene på varsom.no.

Sprengvarme på opp mot 30 grader i Saltdal har på under et døgn ført til høy vannstand i elever og vassdrag på indre strøk.

Flere hendelser i nord

Fredag er flere veistrekninger i Troms berørt av flom. På fylkesveg 87 i Tamokdalen er deler av vegen skylt bort, og vegen vil være stengt inntil videre.

På E8 mellom Nordkjosbotn og Laksvatn, nær Slettmo, sperrer et leirras halve veibanen. Det er mulig å komme seg forbi, og mannskaper er på vei med gravemaskiner for å få ryddet unna.

I Finnmark sperret et leirras begge kjørebanene på riksvei 93 i Kløfta ved Alta sent torsdag kveld. Ingen biler eller personer ble tatt av raset. Veien ble åpnet like etter midnatt fredag.

Flaumen øydelegg jorda

Flommen ødelegger jordene.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK