NRK Meny
Normal

– Vi har ikke lenger garasje, men et naust

Sjokkvarmen i nord gir snøsmelteflom i Nord-Norge. – Jeg liker meg ikke, sier Berit Schjelderup på Røkland i Saltdal etter at elva steg 30 centimeter bare på noen timer.

Garasjen til Tor Schjelderup i Saltdal

Garasjen til Berit og Tor Schjelderup i Saltdal er i løpet av dagen blitt forandret til et naust.

Foto: Berit Schjelderup

Sprengvarme på opp mot 30 grader i Saltdal har på under et døgn ført til høy vannstand i elever og vassdrag på indre strøk. Varmere dager og mye snø i fjellet er årsaken til den høye vannføringa.

Flom hos Tor Schjelderup

​På Pothus ved Røkland møtes Evenesdalelva og Saltdalselva

Foto: Berit Schjelderup

På Pothus ved Røkland møtes Evenesdalelva og Saltdalselva, og på kort tid har garasjen til Berit og Tor Schjelderup blitt forandret til et naust. Kjelleren har også begynt å fylles med vann.

– Det startet onsdag formiddag. Da begynte vannet å stige. Jeg trodde vannet skulle trekke seg tilbake i natt, men det skjedde ikke. I dag har det steget 30 centimeter, forteller Tor Schjelderup.

Familien er vant til vårflom, men det som skjer nå er ikke helt normalt.

– Dette er høyere enn normalt. Vi er nærmest isolert her med elver på begge sider av gården, konstaterer han.

Sprengvarme på opp mot 30 grader i Saltdal har på under et døgn ført til høy vannstand i elever og vassdrag på indre strøk.

Kona Berit liker ikke der som skjer, og sier hun vurderer å ringe Norges vassdrag- og energiverk (NVE).

– Tankene går tilbake til 17. mai 2010. Da var vannstanden så høy at ei av bruene måtte stenge.

Det er mye snø i fjellet i Nord-Norge. Stigende temperatur gir økt snøsmelting og NVE har sendt ut flomvarsel for Nord-Norge. Vannføringen ligger nå på gult og oransje varslingsnivå i Nordland, som betyr

– Økende vannføring øker risikoen for flom i flere vassdrag i nord, men vi har ingen indikasjoner på at det vil bli dramatisk. Sist vi hadde større snøsmelteflommer i nord var i 2010 og 2013, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Péter Borsányi til NRK.

Han råder likevel folk til være på vakt, og forberede seg på at det kan bli vårflom.

– Hold deg unna elvekanten. Slik situasjonen er nå ser det ikke ut som at vannet vil trekke seg tilbake med det første. Vannstanden vil trolig holde seg på samme nivå som nå helt til søndag, sier Borsányi.

Fire gressbranner

Det siste døgnet har det vært fire gress- og lyngbranner i Nordland.

I dag har det vært 25 grader flere steder i Nordland, varmest var det på Reipå og Saltdal, mens det var 24,6 grader på Sortland.

Når det nærmer seg helgen, kan det bli fare for sørpe- og jordskred i Nordland.

Flom i Saltdal
Foto: Berit Schjelderup