Fire personer fra Nordland savnet

To gutter og to jenter fra Nordland er savnet etter skytingen på Utøya. 84 personer er hittil bekreftet omkommet i tragedien.

Pressekonferanse Nordland Ap

Fra venstre Tove Bjørkmo, fylkessekretær i Nordland Arbeiderparti, Geir Johnsen, informasjonssjef i Nordland fylkeskommune, og Tom Vidar Karlsen i Fauske Arbeiderparti.

Foto: Ola Helness / NRK

Fire personer fra Nordland er savnet etter massakren på Utøya i går. Til nå er 84 personer bekreftet drept etter at en 32 år gammel mann skjøt om seg på ungdomsleiren til AUF.

Ungdommer fra Nordland som var på leiren forteller om forferdelige hendelser. Flere måtte svømme i sikkerhet, mens andre lå timevis i skjul før gjerningsmannen ble pågrepet.

To gutter og to jenter

– Jeg kan bekrefte at vi har fått beskjed fra Nordland Arbeiderparti om at én gutt fra Midtre Hålogaland politidistrikt, én gutt fra Salten politidistrikt og to jenter fra Helgeland politidistrikt er savnet, sier operasjonsleder Åge Larsen ved Salten politidistrikt til Nrk.no.

Politidistriktene har løpende kontakt med de pårørende, Kripos og politiet i Oslo.

– Hvis de ber om det, er vi klar med to kriminalteknikere for å bistå i arbeidet, sier Larsen.

– Vi kan bekrefte at det er to personer fra Helgeland som vi ikke kjenner status på, sier Kristina Sørensen, operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt.

Hun sier det er pårørende som har tatt kontakt med politiet fordi de ikke får tak i sine nærmeste.

Disse er fra Vefsn og Rana.

Én person hardt skadd

De fire savnede var blant de 22 ungdommene fra Nordland som deltok på AUFs sommerleir.

– Etter det vi kjenner til er det totalt fire personer fra fylket vårt som vi vet er savnet, bekrefter fylkessekretær i Nordland Arbeiderparti, Tove Bjørkmo, overfor NRK.no.

Én person fra Nordland er også hardt skadd.

Tove Bjørkmo

Fylkessekretær i Nordland Arbeiderparti, Tove Bjørkmo.

Foto: Ola Helness / NRK

– Må hjem raskest mulig

Nordland fylkeskommune har fått tillatelse til å rekvirere et eget fly som skal hente hjem ungdom fra Nord-Norge etter skytingen på Utøya. Målet er at flyet skal gå fra Gardermoen klokken 18:00 i ettermiddag.

– Det er en kritisk situasjon og det første vi må gjøre er å ivareta ungdommen som er rammet av denne ufattelige tragedien. Aller viktigst nå er at de får komme hjem raskest mulig, sier Bjørkmo.

Bjørkmo forteller at det er opprettet kriseteam i alle de berørte kommunene.

Se video fra pressekonferansen

Video Pressebrief om situasjonen

Pressebrifing om situasjonen

Utover dette ønsker politiet foreløpig ikke å gi noen nærmere informasjon, men også i Salten bekrefter politiet at de har vært i kontakt med pårørende.

– De tar kontakt med oss fordi de ikke får tak i den de har der nede. Men vi kan ikke gi noe konkret tall på hvor mange savnede fra Salten det eventuelt dreier seg om, sier operasjonsleder i Salten politidistrikt, Odd Ivar Pettersen.

Leter etter informasjon

84 personer er bekreftet omkommet etter den brutale skytingen på AUFs sommerleir på Utøya.

Politi og Nordland Arbeiderparti holder nå på å med å samle informasjon om hvordan det har gått med de 22 ungdommene som deltok fra Nordland.

Til nå er fire meldt savnet fra Nordland, to tilhørende Helgeland.

Til sammen var fem kommuner representert på Utøya. Antall personer fra hver enkelt kommune er:

  • 9 personer fra Rana
  • 5 personer fra Bodø
  • 4 personer fra Hadsel
  • 3 personer fra Vefsn
  • 1 personer fra Meløy

Totalt var over 600 ungdommer fra hele landet samlet, da en 32 år gammel mann utkledd som politimann, først lokket til seg ungdom for deretter å regelrette henrette dem.

De første meldingene om skytingen kom i 17.00-tiden i går. Rundt 20.30 kom beskjeden om at gjerningsmannen var pågrepet. I dag ble Anders Behring Breivik siktet for massedrapene på Utøya og bombingen i Oslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gjerningsmann Utøya

MARERITTET: Sterke bilder fra Utøya ryster en hel verden. Nordland Arbeiderparti understreker at selv om fire er savnet fra Nordland er savnet, kan de være i trygghet uten at noen har lyktes å få kontakt med dem.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Åpner kirkerommene

Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor Berger Jørgensen, sier flere kirker nå har åpne hus.

– Det vil også bli åpnet kirkerom i de aktuelle kommunene, sier Jørgensen.

Han beskriver hendelsen som en nasjonal krise.

Jeg tror vi alle er i sjokk over at noe slikt kan i skje i Norge. De fleste mangler vel ord til å uttrykke vår fortvilelse.

Ungdommene tilbys nå krisehjelp ved Sundvollen hotell der mange ungdommene fra Nordland har samlet seg.

Det vil også bli opprettet kriseteam i de berørte kommunene.

Bodø domkirke

ÅPEN: Bodø domkirke er en av kirkene som holdes åpen for pårørende.

Foto: Bodø domkirke

Flys hjem

Ungdommene som opplevde terrorhandlingen skal flys hjem med et chartret fly lørdag ettermiddag.

Flyet skal etter planen lande ved alle de større flyplassene i landsdelen. Det er også snakk om et Widerøe-fly som skal frakte videre de som tilhører distriktskommunene.