Minst åtti drept på Utøya

Datteren til tidligere sosial- og helseminister Guri Ingebrigtsen sendte melding om skyting på Utøya. Så ble det stilt fra datteren Helene Kaltenborn (20).

Guri Ingebrigtsen og Helene Kaltenborn

OPPLEVDE ALLE MØDRES MARERITT: Guri Ingebrigtsen fikk beskjed om at datteren Helen Kaltenborn (20) gjemte seg for drapsmannen inne i skogen på Utøya. Så stoppet sms-meldingene.

– Hun fortalte at de gjemte seg i skogen. Det var svært dramatisk og hun ba om at faren ikke måtte ringe, sier Ingebrigtsen.

Den tidligere Arbeiderpartitoppen ligger på sykehuset i Tromsø, og fikk vite om skytingen da hun fulgte bombedramaet i Oslo på TV. Faren som var like utenfor kom så løpende inn på rommet etter å ha mottatt de urovekkende sms-ene fra datteren.

– Det var helt fryktelig da vi plutselig ikke hadde kontakt med henne lengre. Jeg og mannen min satt sammen, og vi var livredde, sier Ingebrigtsen.

Helene Kaltenborn, AUF

MÅTTE GJEMME SEG I SKOGEN: Helene Kaltenborn er datter til tidligere helse og sosialminister Guri Ingebrigtsen, og er en aktiv ungdomspolitiker i Nordland.

Foto: Nordland Arbeiderparti

Over åtti personer drept

Politiet har bekreftet at over 80 personer er funnet døde, i tillegg lå det fredag kveld flere døde i vannkanten. Mange ungdommer forsøkte å svømme fra desperadoen på Utøya og over til fastlandet.

Mistet venner i angrepet

For Guri Ingebrigtsen og mannen var det svært tungt å ikke få vite hva som skjedde med datteren. Etter ei stund fikk de høre igjen fra datteren.

– Det kom en sms med beskjed om at hun var i live og at hun var på vei fra Utøya. Så jeg var nok så glad som det går an å bli, men jeg tenker også på de foreldrene som ikke fikk sine barn hjem, sier hun.

Kaltenborn fortalte foreldrene at det var ungdommer som prøvde å rømme, men som ble beskutt, både på land og på vann.

– Hun var svært berørt. Som hun sa, hun har jo mistet venner, folk hun kjente var blitt skutt på, noen døde, noen døde ikke. Det er klart en forferdelig situasjon å være i, sier Ingebrigtsen.

Vil ha datteren hjem

Nå vurderer faren til Kaltenborn å reise nedover eller å få henne oppover så snart som mulig.

– I en slik stund er det viktig å samle sine og holde sammen, sier den tidligere Arbeiderpartitoppen.

Betaler hjemreisen

Nordland Arbeiderparti har i et møte i kveld bestemt at de vil betale hjemreisen for ungdommene fra Utøya.

– Vi bekoster hjemreise for ungdommene fra AUF i Nordland som ble rammet av tragedien på Utøya. For de som ikke er myndige må dette skje i samråd med foreldrene deres, sier leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Vi kommer også til å bemanne partikontoret vårt i Bodø lørdag fra 09:00. Der vil det være folk fra partiet og fra Nordland Røde Kors.

– Akkurat nå er det kaotisk. Vi har ikke full oversikt over alle sent fredag kveld. Det jeg kan si om antallet er at det var i utgangspunktet 22 ungdommer fra Nordland som skulle delta, eller som var der da leiren startet. Men AUF-leiren er dynamisk i den forstand at folk kommer og drar, og da ønsker vi ikke å gå ut med noe absolutt tall, for det kan vi ikke, sier han.

Videre oppdaterer Nordland Arbeiderparti hjemmesidene sine med aktuelle telefonnummer til både sentralt og lokalt hjelpeapparat. De som trenger hjemreise kan ta kontakt der.