Ungdommene hentes hjem i dag

Nordland fylkeskommune har fått tillatelse til å rekvirere et eget fly som skal hente hjem ungdom fra Nord-Norge etter skytingen på Utøya.

Sundvollen hotell

SUNDVOLLEN HOTELL: Her har ungdommer som rømte fra skytingen samlet seg. Nå vurderer fylkeskommunene å chatre et eget fly for å få disse hjem.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Fylkesrådet har lørdags morgen sittet i telefonmøter angående tragedien på Utøya, der 84 personer så langt er bekreftet omkommet og fire ungdommer fra Nordland er savnet.

22 ungdommer fra Nordland deltok på AUFs sommerleir. Nå har Nordland fylkeskommune besluttet å få disse og pårørende hjem i løpet av dagen.

– Vi har i dag snakket med SAS og Norwegian om muligheten til å rekvirere et fly. Fylkesrådslederen har fått økonomisk fullmakt til å chartre et fly , sier informasjonssjef i Nordland fylkeskommune, Geir Johnsen.

Geir Johnsen

Informasjonssjef i Nordland fylkeskommune, Geir Johnsen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Skal hjem så raskt som mulig

Det samarbeides med Troms og Finnmark for å sikre at ungdom og pårørende fra hele landsdelen skal få komme hjem så snart som mulig.

– Vi jobber ut fra et mål om at flyet skal gå fra Gardermoen klokken 18:00. Det er SAS som skal fly nordover, og flyet vil lande i Bodø, Evenes, Tromsø og Alta. Det vil bli ordnet med annen transport derfra og Widerøe vil frakte de som trenger det videre, sier Johnsen.

Han sier det er usikkert hvor mange som vil være med det chartrede flyet.

– Det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Noen har skaffet seg skyss gjennom foreldre og på andre måter. Det er også vanskelig å kunne si med sikkerhet når de vil være klare til å reise, sier Johnsen.

Johnsen berømmer flyselskapene de har vært i kontakt med under arbeidet med å få hjemtransporten på plass.

– Alle de tre flyselskapene vi har vært i kontakt med (SAS, Norwegian, og Widerøe) har vært særdeles velvillige og det setter vi stor pris på, sier Johnsen.

Foreldre kjørte i natt

Etter at skrekkbeskjedene om skytingen på Utøya kom i går kveld, har foreldre fryktet for livet til sine ungdommer.

Flere foreldre fra Nordland skal i natt ha kjørt ned til Utøya i Buskerud for å komme i kontakt med sine.

– Vi vet ikke hvem som har fått tak i sine, men vi samarbeider med politi og krisesentrene for å få informasjon, sier Johnsen.

I tillegg til de fire savnede fra Helgeland, er det også savnede i Troms og Finnmark.

En 32 år gammel etnisk norsk mann, Anders Behring Breivik, er siktet for å ha stått bak massedrapet og bomben i Oslo sentrum, som drepte sju personer. Mannen tilhører et høyreekstremt miljø.