Hopp til innhold

Stadig færre europeere bruker Facebook daglig: – Facebook bør være bekymret

Fire millioner færre europeere bruker Facebook daglig, viser ferske tall fra selskapet. – I starten var det nytt og spennende, men nå har rusen gitt seg, sier ekspert på sosiale medier.

Hans-Petter Nygård-Hansen

Hans-Petter Nygård-Hansen tror det er viktigere for folk å verne om eget privatliv nå, sammenlignet med da sosiale medier var noe helt nytt.

Foto: Ingar Næss

De siste årene har pila pekt oppover for Facebook når det gjelder antall brukere som er innom det sosiale nettverket på verdensbasis, både daglig og månedlig.

Men nå viser nye tall fra selskapet at europeiske brukere sjeldnere logger seg inn på Facebook.

I perioden fra juli til september i år var 278 millioner brukere i Europa innom nettverket hver dag, som er én million færre personer enn forrige kvartal.

Sammenlignet med første kvartal i år har Facebook mistet fire millioner daglige brukere i Europa.

– Rusen har gitt seg

Sosiale medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen tror ikke Facebook har nådd sitt metningspunkt på verdensbasis, men at de som har vært brukere en god stund er begynt å bli mette.

– Det er det vi ser starten på nå. Sosiale medier har ikke den posisjonen de en gang hadde. Også Twitter og Snapchat mister brukere.

– Folk tenker mer over hva de får igjen ved å bruke Facebook, og spør seg selv: Blir jeg klokere, får jeg nye venner og blir jeg rikere på nyere opplevelser? Eller skal jeg bruke tiden på noe mer fornuftig? Svaret på det siste spørsmålet blir ofte ja, tror Nygård-Hansen.

Han mener Facebook har all grunn til å være bekymret over de nye tallene.

– I starten var det nytt og spennende. Folk kunne plutselig kommunisere med hele verden fra hvor som helst, men nå har rusen gitt seg og det var kanskje ikke så fett likevel.

Øker på verdensbasis

Tallene er ikke like dystre for Facebook når det gjelder antall brukere på verdensbasis.

Over 2,2 milliarder personer er innom Facebook månedlig, som er en økning på ti prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Nesten 1,5 milliarder personer bruker nettverket daglig, som er en økning på ni prosent på verdensbasis.

Tjener mer penger

I går la Facebook-sjef Mark Zuckerberg frem rapporten om både antall brukere og hvor mye selskapet tjener, og han er positiv til Facebooks fremtid.

– Samfunnet og forretningen vår fortsetter å vokse, og nå bruker mer enn to milliarder mennesker minst en av våre tjenester hver dag, sa Zuckerberg under presentasjonen som kunne følges på nett.

Facebook CEO Mark Zuckerberg

Gründer og sjef for Facebook, Mark Zuckerberg.

Foto: Stephen Lam / Reuters

Selskapet eier også de sosiale nettverkene Instagram og WhatsApp.

Selv om folk i Europa bruker Facebook mindre, vises det ikke i regnskapet til Facebook.

I siste kvartal var inntektene på 13,7 milliarder dollar, tilsvarende 115 milliarder kroner. Det er en økning på 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Facebook tjener i hovedsak penger på reklame.

Har fjernet kontoer

Bjørnar Sjøvik i Facebook pressetjeneste sier at nedgangen har en naturlig forklaring.

– Fra begynnelsen av tredje kvartal oppdaterte Facebook metoden for måling av antall brukere. Oppdateringen ble gjort for å utelukke bestemte datasignaler som tidligere ble feilklassifisert som brukerkontoaktivitet. Denne oppdateringen resulterte i fjerning av en liten prosentandel kontoer, skriver han i en epost til NRK.

Uten denne oppdateringen ville antall daglige aktive brukere i tredje kvartal 2018 i Europa, ha vært 284 millioner, legger han til.