NRK Meny
Normal

Fire av ti for kommunesammenslåing

Høyrevelgerne mest positive til større kommuner i nord.

Kommunevåpen Nord-Norge

Hvor mange kommunevåpten i Nord.Norge io framtida? I dag er det 88 kommunevåpen innkludert Svalbard.

Foto: Grafikk: Malvin Eriksen / NRK

- Dessverre klarer ikke vi å sette disse spørsmålene om hvilken service innbyggerne i distrikts-Norge skal ha godt nok på dagsordenen og derfor taper de oppmerksomhet, sier Kristiansen.

Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen

Foto: Høyre/CF Wesenberg, Kolonihaven

- Det forteller meg på en realistisk måte hvordan kommunene skal klare oppgavene sine i framtida, sier toppkandidat på stortingsvalglista i Nordland, Ivar Kristiansen.

Hva er din holdning til sammenslåing av kommuner i Nord-Norge? Alder

 

18-24 år

25-39 år

40-59 år

60+ år

Svært negativ

26,8%

18,1%

17,7%

20,6%

Ganske negativ

12,8%

15,5%

12,2%

6,9%

Nøytral

29,6%

28,9%

26,6%

41,5%

Ganske positiv

8,9%

16,6%

17,7%

11,1%

Svært positiv

21,8%

20,8%

25,8%

19,8%

62 % i Høyre for

Knut Weberg i InFact bekrefter at Høyre er det partiet i hele Nord-Norge som sterkest ønsker kommunesammenslåing. Samtidig bekrefter han også det en kan gjette seg til som er minst glad i at kommune slås sammen.

- Velgerne til Kystpartiet er de som er minst ivrige til kommunesammenslåing, tett fulgt av velgerne til Senterpartiet, sier Weberg.

- Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har de velgerne som er mest positive til å slå sammen kommunene.

Finnmarkingene mest negative

Inga-Lill Olsen, som er leder i Finnmark Ap, mener det finnes en fornuftig forklaring på at så mange Ap-velgere i Finnmar velger å være så mye sterkere i mot sammenslåing enn sine partifeller i Troms og Nordland.

- Det handler om geografi. Vi er få i mange av småkommunene, og mange trenker at det er helt uoverstigelig langt dersom en må reise til nabokommunen for å komme til sitt eget kommunesenter, mener Olsen.

Slaktet i sommer

I sommer foreslo Arbeiderpartiets fylkesleder i Troms, Pia Svendsgaard (Ap), at ingen kommuner skulle ha færre enn 10.000-15.000 innbyggere. Ap-topp vil slå sammen kommuner med tvang

Se video:

Video nsps_upload_2009_7_15_17_27_5_785.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hun møtte en storm av motbør, og i Senterpartiet lurte man på om hun hadde fått solstikk, og utelukket sammenslåinger med tvang i neste stortingsperiode. Senterpartiet: Kunnskapsløst av Fylkesrådsleder Finnmark: – Vi er for grisgrendt bosatt

Forstår ikke hvorfor

Men for Ivar Kristiansen er det et paradoks at ikke spørsmålet om kommunesammenslåing er en større sak i valgkampen.

- Dette spørsmålet er helt avgjørende for utviklingen i alle regioner i nord, og da er det synd at det ikke har vært mer debatt om å slå sammen kommuner.

- Jeg føler jo som kandidat som forsøker å ha saker som berører Nordland i fokus at vi blir teppebombet av den rikspolitiske flysendte lasten med statsråder, statssekretærer og andre som setter dagsorden.

- Dessverre klarer ikke vi å sette disse spørsmålene om hvilken service innbyggerne i distrikts-Norge skal ha godt nok på dagsordenen og derfor taper de oppmerksomhet, sier Kristiansen.

Meningsmålingen er gjort av InFact for NRK. 1028 spurte i hvert fylke. Feilmargin 3 % intervjuene gjennomført 28. august 2009.