Ble en «rævva»17.mai

– Jeg snudde meg, og der var jeg rødflekket over hele rumpa.

Tilgriset skjørt, 17.5

Denne rumpa er ikke den eneste som har blitt utgriset under årets 17. mai-feiring i Rana.

Foto: Tonje Vonstad

Randi Melinda Urskog

Randi (34) fikk ødelagt 17.mai-kjolen.

Foto: Tonje Vonstad

Litt griseri og flekker fra pølse og is kan vi leve godt med når det er 17.mai. Men flere av de som feiret dagen på Gruben skole i Rana måtte dra hjem med tilgrisede og ødelagte klær, på grunn av et rødmalt gjerde som ikke har tørket i tide til den store dagen.

Rødflekket over hele rumpa

Randi Melinda Urskog er én av de som fikk klærne ødelagt på skolen der sønnen Tyr Hedin går. Mens hun koste seg med familie og venner, hørte hun plutselig noen advare folk mot å lene seg mot et gjerde som ikke var tørt etter å ha blitt malt. Venninna, som hadde bunad på seg, reddet seg i siste øyeblikk, men Randi fikk bange anelser.

– Jeg tenkte herregud jeg har jo selv sittet på det gjerdet, og spurte kjæresten min om jeg hadde flekker bak. Da jeg snudde meg så jeg at jeg var rødflekket over hele rumpa, og det var jo et lite sjokk, for gjerdet var jo tørt, og så ikke nymalt ut i det hele tatt.

– Nå var det ikke en «rævva» 17. mai, sier Urskog, for det har vært flott vær og en fin feiring. Men 17.mai-kjolen er nok ødelagt, ja.

Les også: Slik fjerner du flekkene

Kan bli dyrt

Randi Melinda er langt fra den eneste som fikk ødelagt finstasen i dag. Etter det NRK forstår, har flere personer fått ødelagt de fineste finklærne.

Bunader, dressjakker, skinnjakker, osv. har fått røde flekker på seg da både voksne og barn har lent seg mot gjerdet, eller sittet oppå gjerdet, som skal ha blitt malt for en liten uke siden.

Ståle Vonstad fikk ødelagt skinnjakka si og en ny dressjakke, og er oppgitt over det som har skjedd.

Ståle Vonstad

Ståle fikk flere malingsflekker på skinnjakken.

Foto: Tonje Vonstad

– Ja, dette er plagg for mange tusen kroner, og hvem skal dekke dette?

Han mener enten kommunen eller skolen må ta ansvaret og erstatte klærne til de som har fått dem ødelagt. Han regner med at det er mange fortvilte folk som har fått malingsflekker på veldig dyre klær.

NRK har prøvd å ringe rektor ved Gruben skole, men har foreløpig ikke fått svar på telefonen hans.

Skal tenke seg godt om

For Randi Melinda Urskog var det ikke noen umiddelbar krise at 17.mai-kjolen fikk flekker.

– Det hadde vært verre om jakken hadde blitt ødelagt, for den er favorittjakken min som jeg kjøpte i Tyskland. Men jeg er usikker på om jeg får av flekkene. Kanskje jeg kan bruke kjolen på vranga? spør Randi seg selv.

For hun har ikke mistet humøret selv om kjolen er ødelagt. – Nei, jeg regner jo med at de ikke visste at gjerdet ikke var tørt, da ville de vel satt opp et skilt.

Men jeg skal tenke meg godt om før jeg lener meg mot et gjerde igjen, sier Urskog til NRK.no.