Hopp til innhold

Fant beinrester fra mennesker på farens grav

Det som skulle være en fin stund på farens grav med samboeren og de to døtrene, ble en sjokkartet opplevelse da familien Hagavei Johansen fant ribbein og lårbein fra mennesker som stakk opp av jorda.

Fant beinrester på farens grav

SJOKKERT OVER BEINFUNN: Da Dag-Olaf Johansen skulle besøke farens grav på Vega kirkegård gjorde han et makabert funn. – Det stakk opp beinrester flere steder på kirkegården, sier han.

– Skammelig og uverdig, sier Jan-Olaf Johansen fra Bodø til NRK.no etter den makabre opplevelsen på Vega kirkegård på Gladstad.

Det er Brønnøysunds Avis som i dag skriver om familien som oppdaget menneskebein som lå strødd på kirkegården. I pinsen skulle familien besøke kirkegården og sette ned blomster på graven til faren, som døde for to og et halvt år siden.

– Det lå bein i ulike størrelser rundt flere gravsteder. Ved pappas grav stikker det opp et stort bein, forteller han til NRK.no.

Stor lårbeinsknoke

Slike små bein lå det flere steder på Vega kirkegård

Dette lårbeinet stakk opp av jorda like ved graven til Jan-Olaf Johansens far.

Foto: Privat

Johansen tar tak i beinet og river det opp.

– Det er en svær lårbeinsknoke på minst 40 centimeter. I tillegg lå det flere småbein på toppen av grava, forteller han.

Johansen synes det er vanskelig å beskrive synet på gravstedet.

– Det var en sjokkartet opplevelse. For våre døtre på ti og tre år var det traumatisk. De synes det var skremmende og motbydelig. Først trodde de beinrestene stammet fra faren min. Vi måtte forklare at gravene har vært brukt tidligere. Men det er ikke lett å forklare barn hvorfor beinene fra tidligere graver stikker opp av jorda, sier Jan-Olaf Johansen til NRK.no.

– Sånt som kan skje

Det er trangt om plassen på Vega kirkegård, og flere av gravene er blitt brukt flere ganger.

– Allerede da pappa ble gravlagt så vi flere beinrester nede i jorda. Det reagerte jeg på allerede da. Man må kunne forvente at beinrestene fra tidligere graver blir fjernet før gravstunden. Men at det to og et halvt år fortsatt ligger beinrester her, er rett og slett sjokkerende. Uverdig er det også, sier Dag-Olaf Johansen.

Ribbein stakk opp

Familien Hagavei-Johansen fant beinrester på Vega kirkegård

Dette lårbeinet stakk opp av jorda like ved graven til Jan-Olaf Johansens far.

Foto: Privat

Han mener de pårørende bør bli spart for groteske syn når de å besøker gravene til avdøde familiemedlemmer og slektninger.

– Vi gikk en runde på kirkegården, og så blant annet at det stakk opp ribbein fra jorda ved en annen grav. I tillegg så vi mange små bein. For meg virker det som de ikke tar vare på gravene.

Leder av Kirkens fellesråd Hilde Sprækenhus forklarer beinfunnene med at telen i jorda presser beina opp.

Det har jeg vanskelig for å tro når man tenker på hvor dyp en grav er. Da må det være et meget spesielt jordsmonn akkurat på Gladstad. Jeg kjenner ikke til at dette er et vanlig problem på kirkegårder, sier han.

– Bør sile jordsmonnet

Nå håper han at de ansvarlige for kirkegården rydder opp slik at pårørende skal slippe å oppleve dette igjen.

– Når de bruker graven på nytt må jordsmonnet siles slik at beinrestene blir fjernet.

Graver fra 1600-tallet

Sprækenhus sier til NRK.no at de eldste gravene stammer fra 1600-tallet, og at gravene skiftes ut hvert 50.–60. år. Derfor gå kirketjenerne jevnlig over kirkegården for å samle opp beinrester.

– Men de kan ikke garantere at de finner alt. Når det kommer en regnskyll kan det være det kommer opp nye bein. Derfor inspiseres kirkegården jevnlig for å oppdage nye beinrester, sier Sprækenhus til NRK.no.

Johansen synes beinrestene er lite respektfullt for de pårørende som kommer dit.

– Du forventer ikke å bli møtt med beinrester som stikker opp i jorda, sier Johansen.

Men det sier Sprækenhus de pårørende må belage seg på – også i framtida.

– Jeg kan skjønner at familien reagerer, men jeg vet ikke hvordan vi kan ha gjort dette annerledes. Grunnforholdene på kirkegården er vanskelige. Det eneste vi kan gjøre er å inspisere kirkegården oftere, sier leder Hilde Sprækenhus i Kirkens fellesråd i Vega.

Slike små bein lå det flere steder på Vega kirkegård

Slike små bein lå det flere steder på Vega kirkegård

Foto: Privat